Wat zijn de belangrijkste trends in het arbeidsrecht? Hélène Bogaard, partner bij DLA Piper aan het woord.

Jan 09, 2019, 07:00 AM
De flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt toe. Steeds meer Nederlanders gaan ondernemen, flexwerken en freelancen. Men werkt voor platform-bedrijven, zoals Uber en Deliveroo. Behoor je dan tot de groep werknemers of ZZP’ers? Hélène Bogaard, partner bij DLA Piper, aan het woord.
 
Bogaard: ‘Er is onlangs een rapport verschenen van de Belgische professor Marc de Vos waarin de ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht in kaart zijn gebracht. Hij beschrijft drie megatrends, namelijk een talent-, economische en technologische verschuiving. Je ziet vergrijzing, migratie en allerlei trends in de economie, maar met name in de technologie gaat de verandering het hardst. Als je die megatrends projecteert op de toekomst, praten we niet meer over het hebben van een baan, maar over een loopbaan. We hebben het niet meer over zekerheid, maar over flexizekerheid. We zijn veel meer onderdeel geworden van een platformeconomie. Marc de Vos roept de Rechtspraak op om het arbeidsrecht hierop aan te passen.’
 
Deliveroo-casus
Onlangs is er een uitspraak geweest van de Amsterdamse kantonrechter over de huidige contractvormen bij Deliveroo. ‘In deze zaak zie je dat ze hebben geprobeerd het huidige arbeidsrecht toe te passen op de Deliveroo-casus. (…) Er zijn eigenlijk drie stromingen. Een partij wil de wetgeving graag laten zoals hij is: je hebt een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht. Daar gaan we om de zoveel tijd over procederen. Of je hangt er een inkomen aan waarbij iedereen met een uurtarief onder de 75 euro beschermd moet worden en boven dit bedrag als ZZP’er wordt bestempeld. Of je voegt een subcategorie toe naar Brits voorbeeld. In de ‘gig economy’ van Groot-Brittannië is in de employment law  onderscheid gemaakt tussen employees, workers en self-employed individuals. 
 
WAB
Ook in Nederland is het arbeidsrecht aan herziening toe. Een ‘grondige opknapbeurt voor de arbeidsmarkt’ noemt minister Wouter Koolmees het pakket maatregelen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Maar ZZP’ers worden overgeslagen in dit wetsvoorstel. ‘In dit voorstel wordt met name de flexrelatie besproken, niet de ZZP-relatie. Langere proeftijd, de verplichte transitievergoeding en andere zaken met betrekking tot arbeidsrelatie komen in dit wetsvoorstel aan bod, maar de ZZP-relatie is geparkeerd. De Commissie Regulering van werk buigt zich over de toekomst van de arbeidsmarkt en gaat het komende jaar ZZP-problematiek monitoren en nader onderzoek doen. In november 2019 komen zij met een aanbeveling.’ 
 
Nieuwsgierig geworden naar de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de flexibilisering van de arbeidsmarkt? Kijk de hele aflevering met Hélène Boogaard, partner bij DLA Piper. 
 
Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.