‘Na 2022 blijft de vraag naar hotelkamers van toeristen en de zakelijke markt groeien, maar het aanbod groeit niet mee’

Aug 20, 2019, 02:54 PM
Tijdens het Hotel Investment Seminar op 18 september a.s. komen alle trends en ontwikkelingen binnen de hospitality industry voorbij. Dit jaarlijkse event wordt georganiseerd door CBRE, DLA Piper, Hilton Wordwild en Hospitality Support Group. Een jaar geleden ging Ronnie Overgoor ook in gesprek met Jan Roersma (Hospitality Support Group), Jan Steinebach (CBRE) en Rutger Oranje (DLA Piper). Wat is er de afgelopen 12 maanden gebeurd op het gebied van hospitality industry en wat zijn de laatste ontwikkelingen?
 

Aan tafel
Jan Roersma biedt met Hospitality Support Group advies op het gebied van hotelontwikkelingen en financieringen. Daarnaast heeft de Hospitality Support Group een bedrijf dat zich bezighoudt met de inrichting van hotels en een bedrijf dat hotels runt. Jan Steinebach runt als Head of Hotels de Nederlandse tak van vastgoedspecialist CBRE. Naast advies zijn zij verantwoordelijk voor taxaties en transacties bij de verkoop van hotels. Rutger Oranje is partner bij DLA Piper. Hij begeleidt hotels bij de vele juridische aspecten, zowel bij verkoop, koop, huur, of bij het afsluiten van hotelmanagementovereenkomsten. 
 
Laatste ontwikkelingen
Oranje: ‘We zien nog steeds een goede transactiemarkt, waarbij alles wel steeds duurder wordt. Er is nog steeds heel veel vraag van buitenlandse beleggers naar hoteltransacties.’ Steinebach: ‘Er is een enorme druk op de markt. Alle grote hoteltransacties zijn de afgelopen vijf jaar al gedaan. Als je nu aan beleggers of eigenaren vraagt of ze bereid zijn om hun hotel te verkopen, is het antwoord: wat moet ik er dan voor terugkopen? Er is niet alleen schaarste op de hotelvastgoedmarkt, maar ook het aanbod aan kantoren is erg laag. Roersma: ‘Globaal wordt er enorm veel gereisd en bijvoorbeeld Amsterdam wordt alleen maar aantrekkelijker. Het probleem is dat druk erop blijft staan, maar de prijzen zijn veel te hoog. In de exploitatie zie je echter nog steeds een enorme sterke markt, want de hotels draaien erg goed.’
 
Hotel Investment Seminar 2019
Het Hotel Investment Seminar 2019 heeft als thema ‘creating value for investers’, met daarin interessante thema’s, waaronder sustainability. Oranje: ‘Er zijn allerlei eisen waaraan hotels tegenwoordig moeten voldoen. Voor de exploitant is het prettig wanneer de eigenaar van een pand een miljoen heeft geïnvesteerd om het gebouw energiezuiniger te maken. Maar de eigenaar wil ook zijn return zien. Er ligt een uitdaging in het betalen van deze investering. Steinebach: ‘Hotelexploitanten spelen hierop in door extra kosten door te leggen aan de gast. Het zij vrijwillig, het zij door hogere kamerprijzen. Roersma: ‘Iedereen moet sustainabledenken. Later hebben we het niet meer over sustainable, want straks is het gewoon. De hotels die nu duurzaamheid kunnen uitstralen, zijn voorlopers, maar de rest van die wereld moet nog aansluiten. Ook de oudere hotels moeten sustainable worden.’ Steinebach: ‘De kosten gaan zitten in het verduurzamen van bestaande hotels. De omlooptijd van een exploitant in een hotel is veel langer dan in een kantoorgebouw. Er zijn geen tussenpauzes in de exploitatie om een hotel goed aan te pakken.’ Roersma: ‘In Amerika zijn in 2025 50% van alle zakenreizigers millennials. Dat zijn de mensen die leven met het feit dat sustainability een part of life is. We zullen ons écht aan moeten passen.
 
Nieuwsgierig geworden naar meer ontwikkelen in deze markt? Kijk dan de hele aflevering! Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met DLA Piper, één van de grootste zakelijke juridische dienstverleners wereldwijd.