'Klassieke autoproducenten gaan het lastig krijgen' | Jos van den Bergh (Automotive)

Feb 20, 2020, 03:00 PM

Netflix-series bingewatchen in een zelfrijdende auto? In deze aflevering gaan we in gesprek met Jos van den Bergh (Automotive Business Consultant) over media, marketing en techniek in de automotive. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?

Auto-industrie
Voor de serie ‘The future of YouTube’ slaan 7DTV en 5PM, hét Youtube-bureau van Nederland, de handen ineen. Automotive business consultant, Jos van den Bergh, ziet tech bedrijven transformeren naar autoproducenten. Jos: ‘Organisaties als Sony en LG hebben aangekondigd binnenkort te starten met de productie van auto’s. De koek moet steeds meer verdeeld worden onder verschillende partijen. Ik verwacht dat een aantal klassieke autoproducenten het lastig gaan krijgen wanneer zij niet meebewegen. Om niet achterop te raken, zullen zij heel snel de transitie naar elektrisch rijden en digitalisering moeten maken én hun businessmodel moeten aanpassen’, aldus Jos.

Autonoom rijden
Jos verwacht dat zelfrijdende auto’s gefaseerd de markt gaan veroveren. Jos: ‘Voordat we autonoom rijden in het centrum van Parijs, zijn we een aantal jaar verder. Het start eerst op makkelijke trajecten. Het kantelpunt - waarbij techniek feillozer begint te worden dan de mens – komt steeds dichterbij. Merken als Audi, Tesla en Renault zijn heel erg ver met de ontwikkeling van autonoom rijden’, aldus Jos.

Mediatijd in de auto
Hoewel je er nu misschien nog niet aan moet denken om je favoriete Netflix-serie achter het stuur te bingewatchen, is dat mogelijk wel de toekomst. In zelfrijdende auto’s hebben automobilisten geen handen aan het stuur nodig. Jos: ‘Mijn advies aan mediapartijen is om met automerken in contact te komen en na te denken welke proposities men in de ‘connected car’ kan ontwikkelen. Als mediabedrijven daar nu al over nadenken, zijn ze klaar wanneer auto’s écht autonoom rijden’, aldus Jos.