'Samen veilig doorwerken is goed protocol voor bouw' | Janet Meesters (DLA Piper Covid-19 Taskforce)

Apr 07, 2020, 03:00 PM
Janet Meesters van DLA Piper praat ons bij over de situatie in de bouw en wat de impact is van de Covid-19 Corona crisis waarin we nu zitten. ⇨ Abonneer je nu op het kanaal van 7DTV voor meer video’s: https://bit.ly/2Je2J5D

Opdrachtgevers en aannemers, de hele bouw heeft ermee te maken. Dat zorgt in het algemeen voor meer welwillend om in gesprek te gaan en samen te werken. Er is een aantal problemen zichtbaar. Om te beginnen uitval. Uitval van arbeid door ziekte, maar ook door het wegvallen van buitenlandse arbeidskrachten in de bouw. En daarnaast uitval in de aanlevering van materialen, waardoor vertragingen optreden en kosten hoger worden.

Tweede probleem: Er zijn overheidsmaatregelen, adviezen in de vorm van de richtlijnen RIVM. Maar wat betekent dat voor projecten in de bouw? Hoe volg je deze adviezen goed op? En het derde punt: het risico dat verhoudingen juridiseren. Veel partijen zijn betrokken. Iedereen heeft te maken met de crisis en iedereen begint met indekken en waarschuwen.

Er is een heel breed besef dat de bouw echt door moet. Geleerd door de financiële en economische crisis jaren geleden die heeft geleid tot achterstanden in de woningbouw, maar ook bij de infrastructurele projecten van de overheid.Plus we hadden al problemen en uitdagingen door het acute stikstof probleem, de issues omtrent PFAS.

Ofwel: iedereen wil dat de bouw doorgaat nu en de branche heeft nu samen met de overheid een protocol samengesteld: Samen Veilig Doorwerken. Een goed initiatief waarin afspraken zijn gemaakt om samen veilig door te kunnen werken.