Gérard Ghazarian (Candid Group): ‘Het zou het beste jaar ooit worden’

May 15, 03:00 PM
Ronnie Overgoor praat bij met Gérard Ghazarian (Candid Group) over ondernemen in coronatijd. Ghazarian pleit voor aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Wat is de impact van COVID-19 op de media- en communicatiebranche?
 
Ghazarian: ‘Het zou voor ons het beste jaar ooit worden – we hadden de eerste internationale zet op de planning – en dan komt corona. (…) De impact van het virus hadden we niet kunnen voorspellen. Wij hebben 264 mensen in dienst en onlangs een vestiging in Rotterdam geopend.’ In 2007 richtte hij samen met een zakenpartner Candid Group op. Ze bieden interactie tussen media, creatie, tech en data-expertises. Ghazarian: ‘Niemand heeft een glazen bol, dus hoe het gaat eindigen weten we niet. Maar we kunnen directief aanpassingen doen binnen Candid en houden rekening met een zwart scenario. Je kunt gewoon niet voorspellen of er nog een tweede golf komt. Ik vond het belangrijk dat we later dit jaar niet verrast worden. We vragen ons ook af: hoe kunnen we vraag en aanbod op elkaar afstemmen.’
 
Aanpassingsvermogen
Begin jaren negentig kwam Gérard Ghazarian vanuit Armenië naar Nederland. ‘Ik heb wel flashbacks naar toen: dat vroeg ook om aanpassingsvermogen. Dat gaat als kind wel iets makkelijker dan wanneer je volwassen bent, maar ik kan mij goed aanpassen. Hoe groot je ambitie ook is, je hebt geen grip op deze externe factoren. Het verrast ons allemaal en je moet daar op anticiperen. Hoe sneller je bereid bent – ook als ondernemer – om te accepteren: dit is de nieuwe realiteit. En dan ook als ondernemer te denken in kansen: hoe moeten wij ons aanpassen aan die nieuwe realiteit. Ga je vasthouden aan de oude plannen, ambities en dingen die je hebt bedacht, dan ga je heel veel mensen teleurstellen op het einde van het jaar.’
 
Wat zijn de coronatips van rasondernemer Gérard Ghazarian voor ondernemers? Bekijk de hele aflevering met Gérard Ghazarian!


Over 7DTV Update
Voor het nieuwe programma UPDATE gaat Ronnie Overgoor in gesprek met ondernemers die al eerder te gast waren bij 7DTV. Hoe gaat het met deze ondernemers sinds het vorige gesprek? Waar zijn ze nu mee bezig en hoe dealen zij met deze tijd, waarin het coronavirus over de wereld jaagt? Wat is de impact op henzelf en op hun business en welke lessen leren zij op dit moment?