‘Creativiteit heeft met chaos te maken’ | Piet Hein Eek (ontwerper)

Jun 11, 06:00 PM
Ontwerper Piet Hein Eek heeft een waar imperium opgebouwd. Op zijn terrein in Eindhoven is zijn restaurant, de winkel en het hart van zijn productie te vinden. Hoe wordt het bedrijf geraakt door corona?
 
Eek: ‘Onder Piet Hein Eek vallen verschillende businesses, zonder deze coronacrissis hadden we al best wat problemen om de organisatie goed op orde te krijgen. Corona maakt dit niet beter, maar het verdoezelt de andere uitdagingen. Eigenlijk krijgen we door corona een time-out, mede door de overheidssubsidie. Zo ontstaat er een bijzondere situatie: komen we er goed uit, dan zou het best eens door de coronasituatie kunnen komen. Dat is dus een positief bijverschijnsel.’ 
 
Verbeter processen
‘Wij produceren zelf, dat is een ander proces dan iets inkopen en dan verkopen. Alles is handwerk en op maat gemaakt, waarbij de foutgevoeligheid groot is. De factor arbeid is daarbij een belangrijk deel. Een mens is in het algemeen minder betrouwbaar, die kan namelijk ziek worden en dan heb je al een probleem. Dus zijn we al een hele tijd bezig om alles wat chaotisch is, goed te organiseren. Creativiteit heeft veel met chaos te maken, en ik zoek die chaos ook op. Toch is het belangrijk om de bijzondere projecten te kunnen blijven realiseren, maar dat is wel op het scherpst van de snede. Nu zijn we dat vanuit een breder team op orde aan het brengen’, aldus Eek. 
 
Nieuwsgierig geworden naar de nieuwe ontwikkelingen van het Piet Hein Eek imperium? Bekijk de hele aflevering!