Vlny veder – jak vznikají a jejich souvislost s klimatickou změnou

Episode 30,   Aug 03, 2022, 06:00 AM

Červenec 2022 byl v Evropě charakteristický extrémními vlnami veder. S Ondrášem Přibylou vysvětlujeme, jak vlny veder vznikají, jaké měly v poslední době projevy a proč jsou kvůli změnám klimatu dnes čím dál častější a intenzivnější. Dotýkáme se také otázky adaptace naší krajiny a měst na stále teplejší počasí, které nás v následujících desetiletích čeká a rozhodně se mu nevyhneme.

Vlnu veder se dají definovat třemi způsoby. Buď jako překročení určité teplotní hranice – například tropický den nastává ve chvíli, kdy maximální denní teplota překročí 30 °C – nebo jako odchylku od „běžné teploty“ pro daný region a roční období a nebo jako extrémně teplé počasí trvající několik dní po sobě. Evropa je na vlny veder náchylnější než jiné části světa stejných zeměpisných šířek, což je dáno častějšími změnami proudění nad evropským kontinentem – rozkolísáním tzv. jet streamu. 

Na konci epizody vám také představíme naše plány na podzimní sérii podcastu.

V epizodě zmiňujeme infografiku od Jáchyma Březiny z ČHMÚ, která ukazuje trendy v množství dnů s extrémně vysokými teplotami v České republice. V rozhovoru odkazujeme také na video, které prezentuje výzkum týkající se souvislosti rozkolísaného jet streamu s častějším výskytem vln veder v Evropě.
Transkript epizody je k dispozici na našem webu.