Trime Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom? Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Episode 22,   Aug 21, 2022, 09:55 AM

Co je vlastně mikrobiom a proč je pro nás tak důležitý? 
V lidském těle je nepředstavitelné množství mikroorganismů, dokonce mnohem více než buněk. Trávicí trakt je místem, které vykazuje nejvyšší hustotu osídlení těmito mikroorganismy. Pro náš organismus je velmi důležitá jejich variabilita, tedy zastoupení jednotlivých druhů a jakási rovnováha mezi nimi. Střevní bakterie pomáhají lidem trávit potravu, syntetizovat některé vitamíny nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem a jsou úzce spjaty například s imunitním zdravím. Dlouhohodobá dysbalance naše zdraví oslabuje a ohrožuje a je spojována s řadou onemocnění. Právě proto bychom měli zdravou diverzitu mikrobiomu podporovat a pečlivě hlídat všechny faktory, které zastoupení střevních bakterií ovlivňují. Které faktory to jsou? Které působí pozitivně a které naopak mají na náš mikrobiom negativní vliv? Které zdravotní problémy mohou být způsobeny nedostatečným nebo nevhodným bakteriálním osídlením střev? Které složky potravy podporují vyváženost střevní diverzity? A je vhodné užívat preventivně probiotika? Odpovědi se dozvíte se v tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem a Martinou Hrivňákovou.

Martina Hrivňáková vystudovala lékařskou genetiku a molekulární diagnostiku na Masarykově univerzitě v Brně. V současné době se zabývá výzkumem vlivu mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu, který je druhou nejčastější diagnózou nádorových onemocnění v České republice. 

=====================================================

Další díly Trime podcastů naleznete také na: https://trime.cz/blogs/podcast
nebo na našem YouTube kanále: https://www.youtube.com/channel/UCFod6lmnGVNto3kYax2T2zQ

Sledujte nás:
Instagram: https://www.instagram.com/cztrime/
Facebook: https://www.facebook.com/trime.cz


Poslechem tohoto podcastu berete na vědomí a souhlasíte s tím, že tento podcast slouží pouze k zábavním účelům. Žádné informace a názory, které zde zazněly, nepředstavují radu. Jedná se pouze o osobní názory účinkujících a v žádném případě nemohou sloužit k diagnostickým, preventivním, léčebným, zdravotním nebo lékařským účelům, a to i přes to, že někteří účinkující osoby mohou být specialisty na dané téma. Informace poskytnuté v jednotlivých dílech podcastu jsou aktuální ke dni vydání příslušného dílu a s postupem času se jejich pravdivost a aktuálnost může měnit. To, jak naložíte s informacemi sdělovanými v tomto podcastu, zcela záleží na Vašem osobním úsudku a vůli; sdělované informace mají pouze motivovat posluchače k tomu, aby se řídili vlastním rozhodnutím v oblasti zdraví, zdravotní péče a stravování, které by mělo být učiněno ve spolupráci s odborným poskytovatelem zdravotních služeb. Před tím, než se rozhodnete užít jakýkoliv doplněk stravy, produkt či vyzkoušet metodu diskutovanou v tomto podcastu, nebo pokud máte zdravotní obtíže nebo dotazy týkající se Vašeho zdravotního stavu, kontaktujte svého poskytovatele zdravotních služeb či svůj zdravotní stav zkonzultujte s jiným odborníkem a vždy pozorně čtěte příbalovou informaci. Berete na vědomí, že poskytované informace nejsou informacemi oficiálně zveřejněnými Evropským úřadem pro bezpečnost potravin ani jiným obdobným orgánem. Neneseme žádnou odpovědnost za případnou újmu, která Vám vznikne v důsledku nesprávného naložení se sdělenými informacemi. Souhlasíte s tím a zavazujete se, že proti nám nebudete vznášet žádné nároky související s újmou, která Vám případně vznikla špatným naložením s touto informací. Pokud s tímto prohlášením nesouhlasíte, prosíme přestaňte náš podcast neprodleně poslouchat a odebírat.
Pokud budete mít jakékoliv dotazy nebo připomínky, neváhejte se na nás obrátit.