Vikend uz Feniks - Radivoj Pavlov

Jun 28, 2014, 06:55 PM

Radio Univerzum Lazarevac - Vikend uz Feniks www.radiouniverzum.tk PK "Feniks" osnovan je u Beogradu, 12.oktobra 2000.godine, od strane mladih i ambicioznih ljudi,sa ciljem da se unapredi i afirmiše padobranstvo u Beogradu. Rešeno je da se promene dotadašnji principi rada sa ljudima kao i da se učini napredak u organizovanju bolje obuke i redovnijeg skakanja. Klub je upisan u Registar sportskih organizacija, koji vodi Ministarstvo za omladinu i sport Republike Srbije, pod brojem 8639, a dana 24.10.2000. pomenuto ministarstvo dalo je saglasnost i overilo Statut kluba. Klub je dugogodišnji član Vazduhoplovnog saveza Srbije. Istakli bismo da sa ovim savezom klub ima veoma uspešnu saradnju i više uspešno izvedenih zajedničkih akcija. Osim sportskih saveza, Padobranski klub "Feniks" ima i dugogodišnju saradnju sa Udruženjem kaskadera SCG kao i sa agencijom "Propaganda" koja je glavni nosilac kampanja Ministarstva za obrazovanje i sport republike Srbije:

"Igraj za život, droga ne" "Igraj za život bez alkohola" "Igraj za život, izaberi sport"

Padobranski klub "Feniks" je orijentisan na rad kako sa učenicima padobrancima, tako i sa sportskim padobrancima, njihovom usavršavanju u takmičarskim disciplinama i izvodjenju DEMO skokova. Nakon 12 sezona rada, klub ima više od 40 aktivnih članova, od čega njih 20 poseduje dozvolu padobranca, što im daje mogućnost da aktivno učestvuju na domaćim i medjunarodnim takmičenjima. Svi članovi PK "Feniks" su amateri ali ih način i kvalitet rada svrstava u redove vrhunskih profesionalaca. Od aviona koristimo Cessnu 172, 182 i 206 ali za potrebe većeg broja ljudi angažujemo An-2, Mi-8... Visine sa kojih se skače kreću se u rasponu od 1200m do 3000m. Okosnicu kluba čine dve sportske ekipe (ukupno 10 sportista-takmičara) koje se takmiče u dve padobranske discipline:

"Accuracy and style - klasične discipline" i "Formation skydiving - relativ"

Ekipe se formiraju isključivo od najboljih padobranaca, a uspeh na takmičenjima je neizostavan element u izboru istih. Takmičarska ekipa padobranskog kluba "Feniks" je redovan učesnik na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih bismo izdvojili učešće na nezvaničnom prvenstvu sveta u Slovačkoj u gradu Lučenecu kao i učešće na tradicionalnom SKF kupu u Segedinu. Stapanjem ovih ekipa, odnosno najiskusnijih klupskih padobranaca, nastao je "FENIKS DEMO TEAM (FDT) ". Glavna uloga ovog tima je rad i davanje usluga u sferi marketinga i reklamiranja. Mnoštvo izvršenih DEMO skokova, kao i naša izuzetna posvećenost i profesionalni pristup, daju nam epitet najboljih u ovom poslu.

U okviru padobranskog kluba "Feniks" formiran je centar za obuku padobranaca u kome tim naših instruktora izvodi sa kandidatima obuke za prve skokove i školovanje do dozvole padobranca. Cetar za obuku padobranaca "Feniks" poseduje sertifikat Direktorata civilnog vayduhoplovstva Srbije SRB/ATO-105 koji je potvrda kvaliteta rada našeg kluba na polju školovanja padobranaca. Osnovni aerodromi na kojima "Feniks" se obavlja svoje aktivnosti su sportski aerodrom Beograd - Lisičji Jarak i aerodrom Ečka kod Zrenjanina. Svoje delovanje klub je proširio na skoro sve sportske aerodrome u Srbiji. Podatak koji govori o uspešnosti ovakve koncepcije rada je i to da se u redovima članova, osim padobranaca iz Beograda, nalaze i padobranci iz Zrenjanina, Smedereva, Užica, Valjeva, Kikinde, Leskovca, Vršca... Novi koncept obuke i novi marketinški pristup u oblasti padobranstva svrstava padobranski klub "Feniks" u sam vrh vazduhoplovstva Srbije.