Duch písmáka a sedláka Josefa Dlaska se na jeho statek vrací od 23. dubna

Apr 15, 2016, 08:08 PM

Málokdy se stává, aby jediná budova zastínila svým významem i proslulostí celou lokalitu, v níž se nachází.

V případě Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova se to tak skutečně stalo.

Nejen proto, že tato Národní kulturní památka patří k nejvýznačnějším a nejzachovalejším památkám lidové architektury celého severočeského regionu. Přistupuje k tomu i nemalý kulturně historický význam tohoto objektu, spočívající ve skutečnosti, že jedním z jeho majitelů byl vzdělaný sedlák a lidový písmák Josef Dlask (1782-1853), jenž po sobě zanechal cenné paměti, popisující duchovní i materiální svět českého sedláka první poloviny 19. století a stavební vývoj jeho usedlosti od počátku 18. století, kdy byl přenesen z původního místa, ležícího blíže toku řeky Jizery, příliš často ohrožovaného povodněmi na místo dnešní.

Muzeum Českého ráje v Turnově v roce 2016, ve kterém si Dlaskův statek v Dolánkách připomíná 300 let svého trvání, připravilo pro návštěvníky novou stálou expozici s názvem „Já Josef Dlask – návrat hospodáře“.

Návštěvníky uvede do doby, kdy písmák Josef Dlask se svou rodinou trávil všední i sváteční dny ve své usedlosti. Dům i hospodářské budovy tak ožijí scénami, inspirovanými událostmi popsanými Josefem Dlaskem. Stejně tak i program, připravený na slavnostní otevření expozice folklórním souborem Furiant, uvede přítomné do společenského dění Dolánek v první polovině 19. století. Poprvé v historii Dlaskova statku tak bude stálá expozice instalována dle skutečných událostí, které se v tomto objektu odehrály.

Přivítejte spolu s námi v sobotu 23. dubna hospodáře Josefa Dlaska a další historické postavy na Dlaskově statku v Dolánkách. Budete mít jedinečnou možnost vrátit se alespoň na chvíli do první poloviny 19. století.

Slavnostní otevření stálé expozice v sobotu 23. dubna od 12.00 hod.