Bezplatné použití WC u turnovského autobusového terminálu u nádraží pravděpodobě skončí

Apr 20, 2016, 10:54 AM

Při stavbě této zhruba stamilionové autobusové stanice, která také plynule navazuje na turnovské nádraží Českých drah se poněkud pozapomnělo na veřejné záchody pro cestující, kteří tu čekají na autobusy.

Ačkoliv zápach močoviny kolem stavby signalizuje, že si s tím řada lidí starosti nedělá, přesto město Turnov tento zásadní problém vyřešilo dohodou s majitelem nedaleké restaurace Albion, panem Jandíkem, kterému doposud měsíčně posílalo na účet necelých 30 tisíc korun, aby si veřejnost mohla zdarma ulevit na toaletách v jeho restauraci.

Situace se ale mění po letošní rekonstrukci nádražní budovy, kde je vybudované hezké moderní sociální zařízení určené hlavně pro veřejnost. České dráhy se však zdržují odpovědnosti za provoz záchodů a nikdo jiný se zatím do výběrového řízení na provozovatele nepřihlásil. Proto se sociální zařízení nedá používat, i když už je od února k tomu připravené.

Město Turnov proto zvažuje dotovat provoz nových záchodů v budově českých drah za 250 tisíc korun měsíčně s tím, že použití WC bude zpoplatněno 5ti korunami.

Srdce českého ráje, jak se Turnov po staletí hrdě tituluje, se tedy pravděpodobně zbaví další výjimečnosti, kdy mohou turisté a cestující přes Turnov využívat zdarma restaurační toalety.

Provozováním toalet v budově českých drah má město Turnov šanci ušetřit alespoň 100 tisíc korun ročně. Než se však ale dořeší potřebná administrativa, můžete si jít ještě zdarma ulevit do restaurace ALBION na záchod pana Jandíka do konce května.