Pacijentima je poljoprivreda kao terapija-Slađan Jeremić

Apr 03, 2017, 01:44 AM

Bolnica za hroničnu psihijatriju u Modriči

Pacijentima je poljoprivreda kao terapija Proizvedu hranu za bolničku kuhinju

MODRIČA – Na jedan hektar obradivih površina u Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči oko 50 pacijenata u toku jedne godine proizvedu značajnu količinu hrane za bolničku kuhinju. Tako se uštede sredstva za kupovinu hrane, a pacijenti prođu kroz radno – okupacionu terapiju U neposrednoj blizini Bolnicie u toku je sejanje krompira i luka. Angažovano je desetak pacijenata. Prema rečima Ruže Lukić, šefa radno – okupacione terapije u Bolnici, na taj način proizvodi se zdrava hrana. „Zasejali smo 500 kilograma krompira, oko 80 kilograma crnog luka, mrkvu, peršun, tikvice, rotkvu, cveklu, kasnije i paprike, paradajz, krastavce. Gotove proizvode koristimo u našoj kuhinji za ishranu pacijenata. Prošle godine imali smo 1500 kilograma roda luka, zasadili smo 5.500 sadnica kupusa i proizveli smo oko 6.000 kilograma kupusa za ishranu naših pacijenata tokom čitave godine“, rekla je Ruža Lukić.

Funkcioniše i zaštićena kuća

Postoji i zaštićena kuća izvan Bolnice , u Donjim Kladarima, gde su pacijenti podigli plastenik, a uzgajaju i životinje. „Tu je smešteno 12 pacijenata. Jako su uspešni i zadovoljni su sobom, a i mi s njima. Imamo plastenik od 240 m2 gde se proizvodi paprika, paradajz. U toj kući proizvodi se hrana za tih 12 pacijenata, a višak hrane dolazi u kuhinju u našu Bolnicu. Imamo i mini farmu koka nosilja. Za kuhinju naše Bolnice tu se obezbedi preko 2.000 jaja mesečno“, nastavila je Ruža Lukić.

Rad na njivi je neka vrsta terapije

Violeta Jakovljević, psihijatar u Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči, kaže da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi u lečenju hroničnih bolesnika koristi radno okupaciona terapija. Od ukupnog broja pacjenata , više od 75% njih obuhvaćeno je određenim vidom radno – okupacione terapije, a 50-ak pacijenata bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. U Specijalizovanoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči zaposleno je 154 medicinska i nemedicinska radnika, a smešteno je 283 pacijenta iz svih delova Republike Srpske.

Slađan JEREMIĆ