Quo Vadis, Göran Greider och Johan Lundberg om Alf Ahlbergs tidskrift.

Oct 05, 2017, 10:34 AM

Inspelat i Brunnsvik maj 2011. Ur Harry Martinson-sällskapets blogg: ”Quo Vadis” ~ Göran Greider och Johan Lundberg svarar för ett program, som knyter an till den litterära tidskriften ”Quo Vadis”, som 1948 startade i Göteborg och som enligt Alf Ahlberg ville levandegöra "ett rikt arv av livsvisdom" för att vara ett hjälpmedel i humanitetens kamp mot krig och förstörelse. I det första numret av "Quo vadis" medverkar Harry Martinson med artikeln "Den godartade möjligheten", som handlar om taoismen. Åke Widfeldt ledde den intensiva och av humor präglade diskussionen mellan Johan Lundberg och Göran Greider. Den gav vid handen, att de två delvis hade olika uppfattningar om Quo vadis humanitas? Mänsklighet vart leder din väg? Göran Greiders avslutande, retoriska förslag om att alla gemensamt skulle sjunga ”We shall overcome” efterkoms icke, men det förstärkte den varmt uppskattande munterhet, som under hela diskussionen fanns hos auditoriet. Åke Widfeldt avslutade med att citera det som Alf Ahlberg skriver i sin bok Tankelivets frigörelse: ”På dörren till varje lokal där en diskussion föres, borde det stå ett anslag av ungefär följande lydelse:

Tillträde förbjudet för

A. Rena pratmakare B. Alla som icke vilja ha frågan utredd C. Historieberättare D. Fanatiker och dogmatiker E. Alla som blir förolämpade när de hör en annan mening än sin egen F. Ordryttare och sofister

ty alla dessa sex kategorier av folk fördärvar diskussionen med sin närvaro.” Så skriver Alf Ahlberg, men samtalsledaren Åke Widfeldt konstaterade, att detta hade nu inte Göran Greider och Johan Lundberg gjort! (Rune Liljenrud)