Du shopper på samme måde som en fugl, der samler føde

Oct 10, 2019, 01:04 PM
Du kender det. Du har været ude og købe ind, og på trods af at du havde en fin indkøbsliste med, er du alligevel kommet til at købe alt muligt, du egentlig ikke havde brug for.

Måske en pose slik, nogle kiks, to flasker vin, som var på tilbud, og alt for meget pålæg.

Tænk lige tilbage: Var du glad, da du købte ind?

Sandsynligvis. Forskning har nemlig vist, at hvis vi er glade, er vi mere positive over for varer, som er på tilbud, eller sælgeren som forsøger at besnakke os. 

Og hvis vi køber ind, når vi er sultne, er vi mere tilbøjelige til at købe for meget og ofte de mere usunde ting, som giver et hurtigt kalorie-kick.

Det er der faktisk en ganske god biologisk forklaring på, fortæller professor på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet Jacob Lund Orquin i denne podcast.

Når vi er sultne, sørger vores hjerne nemlig for, at vi fokuserer på at få mad og gerne noget med højt kalorieindhold. Det er en biologisk mekanisme, som stammer helt tilbage fra vores forfædre, som vi deler med aberne.

Lyt med og få svar på, hvordan din adfærd i supermarkedet minder om en fugls, og hvilken sammenhæng der er mellem varer i et supermarked og moden frugt i regnskoven.

Medvirkende: 
  • Jacob Lund Qrquin, professor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet
  • Andreas Lieberoth, adjunkt ved Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet

Links:
  • Du finder første sæson af Vov at Vide her.
  • Læs mere om samarbejdet med Danmarks Frie Forskningsfond her.

Vært, tilrettelæggelse og research: Marie Barse

Teknik: Kristian Højgaard

Kontakt: mb@videnskab.dk

Musik: Jais Baggestrøm Koch