Helena Groll berättar om Din Chaudry Sial 1983

Jun 05, 2020, 05:00 AM

En historia som år 2022 på nytt blev aktuell på grund av Din Sials sons bok ”Samvetsfången”. Även ett exempel på journalistik från år 1983.
På sajten Boktugg skriver Danish Sial så här: ”Mitt namn är Danish Sial och har debuterat med boken Samvetsfången som är en autofiktiv berättelse, baserad på min far, Din Chaudrys liv.

Jag är född och uppväxt i Stockholm, har bakgrund från Försvarsmakten, kommunikationsansvarig och som politiskt sakkunnig på Utrikesdepartementet. Det har alltid varit en självklarhet för mig att samla fars livshistoria då den påverkat mig till att engagera mig politiskt. Fastän min fars erfarenheter är unika kan många känna igen sig i kampen för frihet, om inte, åtminstone inspireras.”

Trots svenskt medborgarskap fängslades Din Sial i det ökända tortyrfängelset Lahore Fort, åtalades under militära undantagslagar och torterades. Boken skildrar Dins liv från Indien och Pakistan, till maktens korridorer i Sovjetunionen och slutligen även Sverige.

En ung reporter i samhällsprogrammet Kanalen i P1 får sitt reportage sänt just denna dag tack vare ett tekniskt missöde i Tyskland. Programledare i Kanalen: Mats Svensén.