Alena Karafiátová - Místo peněz jsme vysoudili koně

Season 1, Episode 13,   Jul 16, 2020, 02:00 PM

Alena Karafiátová provozuje ekologicky hospodařící farmu Dvůr Vyšínek. K podnikání se dostala poté, co její rodina po revoluci zrestituovala areál dnešní biofarmy, a ona se jej, spolu se svým strýcem, rozhodla zachránit. V bývalém panském dvoře ve Vyšínku, který v období První republiky koupil její dědeček, dnes pěstuje zeleninu, ovoce a bylinky v biokvalitě, prodává domácí vejce a mošty, a realizuje exkurze a programy s environmentální tématikou.

Proč se rozhodla hospodařit ekologicky? Jak se ověřuje, že produkty jsou opravdu v bio kvalitě? Jaký má názor na dotace v zemědělství? Jaké kuriózní zážitky si odnesla od soudu? Nejen to se dozvíte v této epizodě.

"...označení by měly mít potraviny, které jsou konvenční, a nikoli ty ekologické, protože ty jsou vlastně vyrobeny tak, jak už je to prověřené generacemi předků .."

"...když je monokultura, že tam neroste jediná jiná rostlina než ta, co pěstujete, tak je jasné, že to normálně takhle nevyroste, že jste to musela něčím postříkat..."

"...zemědělci jsou podporováni těmi dotacemi, takže vlastně je to způsob, jak prodávat levnější potraviny, protože kdyby ti zemědělci ty dotace neměli, tak by ta cena musela být vyšší..."

"...dotace vlastně podporují růst těch velkých farem, aby byly ještě větší..."

"...alarmující věc, že vlastně od první republiky se zmenšila vrstva té ornice na polovinu ..."

"...mě to naplňuje hrozným uspokojením, když prostě na jaře mám hrstičku semínek, a potom za pár měsíců z toho jsou třeba tuny nějaké produkce, to je prostě úžasná věc jako, jak ten život v té přírodě funguje, a jak je to všechno propojené..."