Doma sva drug drugemu zdravnika – Mojca Bitenc Križaj in Domen Križaj [SI]

Oct 26, 2020, 09:46 AM

Mnogi zdravniki v prostem času muzicirajo, redki pa ob študiju medicine diplomirajo še na akademiji za glasbo in se na koncu odločijo za profesionalno glasbeno kariero. Doktorja medicine Mojca Bitenc Križaj in njen mož Domen Križaj sta šla po tej neuhojeni poti. »Če ima človek vizijo in prepričanje, da nekaj lahko, potem o tem prepriča tudi druge. Je pa res, da brez pomoči kolegov in razumevajočih profesorjev ne bi šlo.« – Domen Križaj »Na začetku sem ob študiju našla čas tudi za treniranje rokometa. Po naravi sem zelo organiziran človek. Še zdaj svoje urnike pišem v beležko in si te beležke tudi pridno shranjujem. Vsaka me tako spomni na neko obdobje.« – Mojca Bitenc Križaj Mojco danes za operno solistko pokliče veliko tujih, pa tudi slovenska operna gledališča. Pri nas se je med drugim predstavila z vlogami Papagene v Mozartovi Čarobni piščali, Liù v Puccinijevem Turandotu in Antonie v Hoffmannovih pripovedkah. Domen s svojim baritonom polni večinoma tuje operne hiše – Theate

Mnogi zdravniki v prostem času muzicirajo, redki pa ob študiju medicine diplomirajo še na akademiji za glasbo in se na koncu odločijo za profesionalno glasbeno kariero. Doktorja medicine Mojca Bitenc Križaj in njen mož Domen Križaj sta šla po tej neuhojeni poti.
 
 »Če ima človek vizijo in prepričanje, da nekaj lahko, potem o tem prepriča tudi druge. Je pa res, da brez pomoči kolegov in razumevajočih profesorjev ne bi šlo.« – Domen Križaj
 
 »Na začetku sem ob študiju našla čas tudi za treniranje rokometa. Po naravi sem zelo organiziran človek. Še zdaj svoje urnike pišem v beležko in si te beležke tudi pridno shranjujem. Vsaka me tako spomni na neko obdobje.« – Mojca Bitenc Križaj
 
Mojco danes za operno solistko pokliče veliko tujih, pa tudi slovenska operna gledališča. Pri nas se je med drugim predstavila z vlogami Papagene v Mozartovi Čarobni piščali, Liù v Puccinijevem Turandotu in Antonie v Hoffmannovih pripovedkah. Domen s svojim baritonom polni večinoma tuje operne hiše – Theater Basel, Zomeropera Alden Biesen in Frankfurtska opera.
 
 Glasbeni kritiki obema napovedujejo svetlo prihodnost. Sama pa se zelo dobro zavedata sprememb v glasbenem svetu, ne le v zadnjih mesecih.
 
»Ne smeš si očitati, če kakšne avdicije ne opraviš. Režiserji in dirigenti imajo po navadi že prej neko idejo, iščejo nekaj zelo specifičnega. Ob tem pa ne odloča vedno le glas, danes se posluša tudi z očmi.«  – Domen Križaj
 
Ob letošnjem kulturnem prazniku sta v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana priredila skupni koncert slovenskih samospevov. Takšnih projektov bi si seveda želela še več, a je načrtovanje kariere v dvoje nemogoče.
 
Na vprašanje, kako prav jima pri petju pride medicinsko znanje, skupaj odgovarjata, da je koristno, ker poznata anatomijo in fiziologijo svojega inštrumenta. Če kdo od njiju zboli, pa sta drug drugemu zdravnika.
 
Razširjenemu pogovoru z Mojco Bitenc Križaj in Domnom Križajem prisluhnite v novem delu IMA podkasta, v katerem v tednih pred podelitvijo naših nagrad International Medis Awards gostimo znanstvenike, zdravnike, farmacevte, profesorje in novinarje, ki znanost spreminjajo v dostopno širši javnosti.