KunstTaal aflevering 6 - Elza Zijlstra

Episode 6,   Dec 18, 2020, 07:35 PM

In deze aflevering praat ik met de veelzijdige Elza Zijlstra. 

“...voor mij is het altijd een blauwe jurk en ik kan het ook niet anders meer zien dan een blauwe jurk. Dus ik zou het ook oprecht heel erg vinden als ik dit stukje plastic kwijtraak bijvoorbeeld.”

Ze vertelt over haar blik op wat je van afval allemaal kunt maken. In deze tijd zijn veel mensen zich bewuster van hoe schadelijk plastic is voor onze planeet. Toch is dat niet waarom ze kunst is gaan maken van het plastic dat ze vond, als echte jutter. Eerst was er het idee dat ze kreeg, de mooie kleur of expliciete vorm van het stukje afval dat ze tegen kwam. 

“En dat ik toen het een hele mooie combinatie vond, dus dat ik dat, omdat ik anders heel erg inhoudelijk met die seksuele geweld-problematiek bezig was en nu stond ik er in een hele andere rol.”

Daarna pas de link met hoe fijn het is om iets moois, iets duurzaams te maken, van alles wat nu rondzwerft in de natuur, maar daar wezenlijk niet thuishoort.

“Dit alleen is niet genoeg.Ik denk dat er veel meer nodig is om echt een duurzame ommezwaai te maken. Daar heb ik verder ook geen illusies over, maar het is voor mezelf belangrijk om met iets te werken wat al bestaat, om te laten zien dat je niet constant nieuwe, dure toevoer nodig hebt van materialen.”

Heel veel dank aan Elza Zijlstra, voor de ontvangst in haar nieuwe atelier. Via links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Elza vinden en volgen.

"Harry Wanted to Travel"
“Voor mij roept het dan dingen op en op die manier heb ik het ook gemaakt. Voor mij heeft het iets melancholisch in zich, iets unheimisch, maar ook weer een wens die vervuld wordt.”

Als je met plezier naar onze  podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Alle afleveringen, het zijn er 6, zijn gepubliceerd nu. We hopen dat we deze vrouwelijke kunstenaars mooi in de spotlights hebben gezet.
@TrashWorksDesign