Drillrap en steekincidenten: feiten en fabels met Robby Roks en Jeroen van den Broek

Season 2, Episode 3,   Dec 30, 2020, 08:30 AM

“Drill speelt wel een rol in deze conflicten omdat het drillers zijn, maar dat is niet de verklaring voor het fenomeen. En als we beter willen begrijpen waarom deze vormen van geweld zich voor doen, dan moeten we dieper graven dan alleen maar de muziek. We moeten kijken naar bijvoorbeeld sociale media, zicht krijgen op de omstandigheden waarin deze jongeren opgroeien en onderzoeken waarom zij bereid zijn zoveel geweld te gebruiken.”
 
In deze aflevering gaan we in gesprek met Criminologen Robby Roks en Jeroen van den Broek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij onderzochten in opdracht van de Gemeente Rotterdam hoe de Rotterdamse drillrapcultuur eruitziet, en wat de rol van geweld en sociale media is. Dit naar aanleiding van een aantal recente steekincidenten met jonge daders, het incident op de Scheveningse Pier is hier een voorbeeld van. Deze incidenten werden in de media al snel gelinkt aan drillrap, een muziekstroming waarin het vaak gaat over geweld en die populair is in de grote Nederlandse steden. In de aflevering hebben we het over dit mogelijke verband, de herkomst van het fenomeen drillrap, waarom er zoveel gerefereerd wordt aan geweld en wapens in clips en hoe drillers zich online en offline voortbewegen. Ten slotte geven Robby en Jeroen enkele adviezen aan overheidsinstanties die kunnen helpen om een betere grip te krijgen op dit fenomeen. Een must know voor professionals!
 
Lees hier het onderzoek “Cappen voor Clout?” van Robby en Jeroen: https://www.eur.nl/media/92463
Volg ons ook op Instagram voor de laatste updates (https://www.instagram.com/decriminoloog/) en bezoek onze website: www.podcastdecriminoloog.nl

Intromuziek: GOYMAMBA - Criminal
 
#drillrap #criminologie