Vím, jak nenechat vyhořet sebe a svůj tým - Vladislav Sochanič

Season 1, Episode 69,   Jun 29, 2021, 08:00 AM

Doktor Vladislav Sochanič je vystudovaný ekonom a manažer. Doktorát získal na Ekonomické univerzitě v Bratislavě, kde se v rámci výuky a výzkumu věnoval ekonomice podniků, managementu, personálnímu managementu a manažerské komunikaci. V současnosti působí jako CEO / COO inovativně-technologické společnosti Humidef, se kterou se se svým společníkem loni umístili mezi TOP 5 inovativními podnikateli Slovenska. Dokázali vytvořit zcela nový typ ochranné technologie, sloužící na ochranu různých kovových povrchů a typů elektroniky. Jednoduše dokázali vytvořit záchranu a ochranu před oxidačními a korozními chemickými reakcemi na různých površích po zásahu různými tekutinami. Navíc přitom v současnosti napomáhá velké slovenské personální společnosti rozjet recruiting / headhunting oddělení.

Vladislav má navzdory nízkému věku bohaté zkušenosti s procesním, personálním a projektovým managementem, což však s sebou kromě úspěchů či uznání okolí přineslo i temnou stránku - ve 22 letech vyhořel. Přestože důsledky pociťuje dodnes, naučil se, jak si nastavit work-life balance a starat se o své duševní zdraví, přičemž tímto směrem vedl a vede své studenty a týmy, se kterými spolupracuje ve své vlastní společnosti, ale i jinde.

Burnout neboli syndrom vyhoření, je i v současné rychlé a technologicky vyspělé době velmi palčivý problém i z toho důvodu, že mnoho lidí ho neumí rozeznat, mýlí si ho se stresem, nebo se o něm stydí mluvit. Společnost, jako celek, ho spíše vnímá pouze jako nějaký trend současné generace, a ne jako vážný problém. Vladislav však díky této události dokázal přehodnotit své životní postoje, priority a ke správnému work-life balance vedl a vede své studenty či kolegy ze společnosti. Jak se k vyhoření dopracoval? Kdy si ho uvědomil, co mu to způsobilo a způsobuje dodnes? Jak se mu efektivně bránit, co dělat, když už k němu dojde a jak vést vlastní tým tak, aby se něčemu takovému předešlo?