Kvantecomputeren fungerer ligesom naturen og vil kunne løse verdens største problemer

Episode 21,   Dec 12, 2022, 04:30 AM

Kvantecomputeren er ved blive skabt, og den vil kunne løse problemer som klimaforandringer og sundhedskriser.

Hvordan forsker man i noget man ikke kan begribe intuitivt? Hvordan undersøger man noget, der ændrer sig når man måler det? Hvordan hænger verden i virkeligheden sammen kvantemekanisk? og hvordan skaber man en computer, der fungerer efter de principper?

I kvantefysikkens verden kan en partikel være i flere tilstandsformer og positioner på en gang og først, når man måler den er den i én bestemt position og tilstand. Og så kan to partikler, der befinder i hver sin ende af universet, påvirke hinanden uden at være forbundet med almindelige naturkræfter. De er, på magisk vis, usynligt sammenfiltret.

Hvis man implementerer de to mekanismer i en kvantecomputer, vil den kunne indeholde enorme mængder information, og den vil derfor kunne revolutionære alt fra teknologi til sundhedsvidenskab. 

I denne episode af Lyden af Videnskab vil Peter Krogstrup, Professor ved Niels Bohr instituttet, tage os med ned i de mindste partiklers verden, hvor kvantemekanikkens love regerer og give os en oplevelse af, at virkeligheden er meget andet end det vi går og tror. 

Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden

Medvirkende: Peter Krogstrup, Professor ved Niels Bohr instituttet, Københavns Universitet. 

Journalist, tilrettelægger og producer; Sofie Hjorth 
Musik; Hjalte Bested Hjorth
Hjemmeside og Grafisk design: Sara Laub