Tomáš Rusňák a David Eim: Prodražují finanční poradci hypotéky nebo ne?

Episode 174,   May 30, 2023, 03:00 AM

Společně s Davidem Eimem z Gepard Finance jsme připravili půlhodinovou reakci na článek / video paní redaktorky Zuzany Hodkové ze Seznam zpráv, kde mimo jiné zaznělo, že "zprostředkovatelé zdražují hypotéky".

Kdyby to byla pravda, tak proč nedostanete v bance lepší sazbu, když si tam přijdete vyřešit hypotéku sami? Naopak většinou dostanete mnohem horší. V našich provizích to tedy nebude. :)

80 % hypoték se udělá přes externí síť (zprostředkovatele) - poradce nebo hypoteční specialisty. Kdybychom jako poradci neexistovali, banka by ušetřila na provizi.

Jenže by musela platit mnohem robustnější systém. Větší kanceláře, více zaměstnanců a větší marketing. 

Ve finále, bez nás, poradců a specialistů, by hypotéky byly pravděpodobně ještě dražší.

Nás banka totiž platí jenom v případě, když hypotéka klapne. Když hypoteční trh stagnuje, nikoho nezajímá, jak se uživíme. Peníze máme jen když hypotéky do bank nosíme.

Pokud nás odstřihnou, bude to dělat zaměstnanec banky. Ta bude hradit mzdu, odvody, stravenky, různé benefity, software, hardware, pracovní místo, bude řešit personální agendu, školení, vzdělávání, dovolené, mateřské, nemoci. Všechny náklady jedou kontinuálně. Bez ohledu na to, zda zaměstnanec dodává odpovídající produkci nebo ne. Bez ohledu na to, jestli hypoteční trh funguje nebo ne.

Navíc zaměstnanec banky má za úkol prodat produkt svého zaměstnavatele. Když v dané bance hypotéka není reálná, tak ji klient prostě nedostane. Hypoteční specialista hledá řešení. Když to nejde v jedné bance, prověří to v druhé. Pokud řešení existuje, najde ho.

Víc sem psát nebudu, pusťte si to až do konce! :)

Více informací o hypotékách najdete na mém webu www.tomasrusnak.cz