PLAN_T: NATÁLIE KUBÍKOVÁ

Season 2, Episode 1,   Jun 08, 2023, 06:39 AM

Jak fungují artist run-space? Kdo a za jakých podmínek vytváří živnou půdu pro umělecké realizace? Jaké jsou potřeby mladých umělců a jak fungují umělecké rezidence? 

V prvním díle na tyto otázky odpovídá kurátorka a galeristka Natálie Kubíková, která od roku 2018 vede Garage gallery v Karlíně.

Garage Gallery (GG) je nekomerční galerií soustředící se hlavně na mladé umělce a současná témata, která rezonují nejen v českém kontextu. Mimo výstavní činnost je prostorem, který poskytuje ateliéry pražským umělcům a zaměřuje se také na poskytování zahraničních rezidencí. 

Kam se hlásit na rezidenci? Na webu PAW najdete seznam rezidencí a příležitostí pro umělce, kurátory, ale i umělecké instituce, ze kterých si zájemci mohou vybírat specifické mezinárodní pobyty, vhodné pro různorodé projekty.

Sama Natálie se často zahraničích rezidencí účastní a díky tomu rozšiřuje vzájemné vazby mezi českou a zahraniční scénou a rozšiřuje perspektivu pražským divákům, kteří navštěvují výstavy v Garage Gallery. Témata a přístupy, která rezonují v zahraničí tak zasazuje zpět do lokální scény, což je pro ni důležitou součástí vlastní kurátorské práce a péče o pražskou kulturní krajinu.