Vím, jak se stát z ředitele lídrem - Marcela Pavlíková

Season 1, Episode 114,   Oct 10, 2023, 01:00 AM

V podcastu probereme téma vedení školy - jaké je to se vedení ujmout a jaké kompetence jsou potřeba k tomu stát se z ředitele lídrem.

Marcela Pavlíková je ředitelkou ZŠ Dukelská známé jako 5. ZŠ. Je pro ní charakteristická houževnatost, trpělivost, spolehlivost a zodpovědnost. Na druhou stranu má ráda změnu, ve smyslu posunu, vylepšení. Ředitelkou se rozhodla být proto, že velmi silně pociťovala potřebu působení ve škole podle svých představ. Nelíbilo se jí, jak je české školství zkostnatělé, konzervativní.

Nebyla spokojená s možnostmi a prostorem pro ni, její vize a plány nenašly uplatnění na jejím předcházejícím působišti, a tak se v duchu hesla „Schody se zametají odshora“ rozhodla, že bude ředitelkou a vytvoří školu podle svých představ. Je to náročná práce, která ji ale velmi baví a naplňuje. V posledních letech se učí vyvažovat čas pro práci a volný čas. Hodně se vzdělává, a samozřejmě o práci přemýšlí i ve svém volném čase. Stále vidí, co je možné zlepšit, kam se posunout. Díky kurzům typologie MBTI se učí ale také více rozumět lidem, kteří jsou jiní než ona, mají jiné priority, jiné typické vlastnosti a pohledy na různé situace. Pro její práci je to velmi důležité. Dlouhé roky ji zajímá téma leadershipu a snaží se v tomto směru i o osvětu mezi ostatními kolegy a kolegyněmi. Považuje za velmi důležité, aby také zřizovatel školy správně chápal novou roli ředitele školy.

Proč se Marcela rozhodla stát ředitelkou školy, jaká byla její představa a vize? Jaké byly začátky, kdo a co jí pomohlo? Co bylo nutné udělat, změnit? Jak a proč začali síťovat? Jaké vlastnosti by měl mít ředitel školy a jaké vlastnosti / kompetence jej dělají lídrem?


>> Vznik tohoto dílu umožnil projekt Charlie Network - ten představuje kolekci vzdělávacích a propojovacích projektů, které jsou součástí společnosti Charlie Capital, LLC. Hlavním úkolem této platformy je naplňování cílů jak vlastních projektů, tak i cílů svých partnerů. 

Mezi klíčové projekty patří CharlieDeFi, který se zaměřuje na decentralizované finance, CharlieGaming, který analyzuje NFT hry a metaverse projekty, a vzdělávací projekty CryptoCharlie a CharlieAcademy, zaměřené na kryptoměny a osobní rozvoj. 

Nedávno byl založen investiční fond se sídlem v Lucembursku pro institucionální investory. Současně se blíží dokončení projektu CharliePay, online platebního systému, který umožní mít veškerou klíčovou infrastrukturu pod jednou značkou. 🚀 <<