5 největších chyb v B2B obchodě

Dec 20, 2023, 03:00 PM


Zajímá vás, jak přistoupit k B2B obchodu, aby byl efektivnější? Je potřeba se vyvarovat chyb, které ve svém životě učinil v nějaké míře asi každý, kdo má s obchodním segmentem své zkušenost. Pojďme se na ně podívat detailněji.

1. Nedostatečný průzkum a nepochopení potřeb klienta: Úspěšný B2B prodej závisí na pochopení podnikání, problémů a potřeb klienta. Pokud neprovedete důkladný průzkum a nepochopíte, co klient skutečně potřebuje, může to vést k navrhování řešení, která nejsou v souladu s jeho skutečnými požadavky.

2. Ignorování důležitosti budování vztahů: B2B prodej je často spíše o dlouhodobých vztazích než o jednorázových transakcích. Zanedbávání budování důvěry a pevného vztahu s klienty může vést ke ztrátě příležitostí a nedostatku opakovaných obchodů.

3. Zaměření se pouze na vlastnosti produktu místo na řešení: Obchodní zástupci se někdy příliš soustředí na vlastnosti svého produktu nebo služby, místo aby se zaměřili na to, jak tyto vlastnosti řeší problémy klienta. Tento přístup může mít neúspěch u klientů, kteří se více zajímají o to, jak jim produkt nebo služba může pomoci dosáhnout jejich cílů.

4. Přehlížení rozhodovacího procesu klienta: V prodeji B2B může být rozhodovací proces složitý a často se na něm podílí více zúčastněných stran. Prodejní týmy, které tento proces nechápou nebo neberou na vědomí, se mohou zaměřit na nesprávné osoby nebo neřešit zájmy klíčových rozhodovacích osob.

5. Zanedbávání poprodejního servisu a podpory: Vztah se zákazníkem B2B nekončí po uskutečnění prodeje. Zanedbání poprodejního servisu a podpory může vést k nespokojenosti a mohlo by poškodit budoucí obchodní příležitosti. Průběžná angažovanost a podpora jsou klíčové pro udržení klienta a získání doporučení.