#7: Michal Jouda, ředitel finančního controllingu, ČSOB pojišťovna

Apr 10, 09:00 AM

Před pár lety se jižní Moravou prohnalo tornádo. 🌪️ Katastrofa si vyžádala nejen obrovské materiální škody, ale i oběti na životech. Byla to událost, kterou jsme si tu snad nikdo nedokázal představit. Tornáda takové síly jsme znali jako “americkou záležitost”. 

Přesto se to stalo. Stačilo několik desítek minut a životy stovek lidí se úplně protočily.

Stejně tak se musely protočit veškeré plány pojišťovnictví. Michal Jouda to explicitně zmínil v dalším dílu podcastu FORECAST, když popisoval, že pojišťovnictví jako takové je vysoce nepředvídatelné.

Proto také řekl, že má otázka - „Jaká jsou největší specifika pojišťovnictví z pohledu řízení financí?” - je fakt záludná. 😁

„Obrovská míra zapojení matematiků a modelování budoucnosti,” odpověděl po chvíli přemýšlení. „Celé pojišťovnictví je založeno na eliminaci náhodných dopadů. Tuhle nahodilost se snažíme co nejlépe předvídat.”

Něco se jim daří předvídat s téměř 100% jistotou, něco ne. 🤷🏼‍♂️ Pak je to o rychlé reakci na nepředvídatelnou událost. A tomu pomáhají moderní plánovací nástroje!

S Michalem, který pracuje na pozici ředitele finančního controllingu v ČSOB pojišťovně jsme samozřejmě otevřeli i další témata. Třeba jsem se ptal:

Co všechno obnáší proces sestavení finančního plánu, jak dlouho trvá, jak to vypadá?

🎧💬 Tak si nás pusťte!