Děti, oči, mozky

Episode 5,   Feb 15, 2023, 06:00 AM

Co se odehrává, když skupina dětí, žáků, studentů a pedagogů navštíví galerii namísto školy? Mění umění jejich schopnost porozumět okolnímu světu? Co ovlivňuje naše vidění, představy a způsoby přemýšlení?

Zaposlouchejme se do tvořivé atmosféry vzdělávacích programů pro školní skupiny a inspirativních rozhovorů mezi pedagožkami, lektorkami i edukátorkami z Oddělení rozvoje publika NGP. Uslyšíme fragmenty z tvůrčích a vzdělávacích aktivit, kde se děti, oči i mozky setkávají s originály uměleckých děl.

S dětmi z mateřské školy se ocitneme V krystalu Wenzela Hablika. S loutkou Dona Quijota oživíme kubistické sochy Otta Gutfreunda. Žáci druhého stupně základní školy využijí umělecká díla jako inspiraci v programu V galerii se skicákem. Na závěr se setkáme se studenty Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, kteří si vyzkoušejí program Dialogická prohlídka určený středoškolským skupinám a v rámci dvoudenního semináře Galerie jako inspirace se s pedagogy mateřských škol společně vcítíme do pohledu předškoláků. Epizoda se odehrává ve Veletržním paláci, ale vzdělávací programy probíhají ve všech expozicích a výstavách NGP.


Autor a reportér: Lumír Košař

Dramaturgie: Brit Jensen

Hlas podcastu: Ivana Uhlířová

Zvuk: Roman Špála

Hudba: Aid Kid

Koordinátorky NGP: Alena Kotyza a Alice Němcová

Odborní garanti: Oldřich Bystřický – vedoucí Oddělení rozvoje publika, Ida Muráňová – edukátorka, Eva Novotná – edukátorka, Kristýna Říhová – edukátorka

Produkce Audionaut: Petr Michal

Pro Národní galerii Praha vyrobil Audionaut