Boutique Talks | Marieke van Schaik | Algemeen Directeur Rode Kruis Nederland

Episode 6,  Apr 15, 2020, 10:30 AM

BOUTIQUE TALKS - ‘Veel mensen gaan heel positief voor een organisatie als het Rode Kruis werken. Vanuit de gedachte: ‘Ik wil iets doen’. Maar wat je kan doen is eigenlijk maar een heel klein stukje natuurlijk.  Dus het is nooit genoeg. Dat vind ik moeilijk en ik denk veel mensen met mij binnen de organisatie. We werken toch vanuit een soort overtuiging. Maar je kan niet anders dan ook vanuit zakelijkheid beslissingen nemen: hoeveel geld heb je? hoeveel mensen en middelen heb je? Ja en dat betekent toch ook dat je heel veel dingen niet kunt doen. En daar moet je mee leren leven.’

Marieke van Schaik is Algemeen Directeur van het Rode Kruis in Nederland. Een internationale organisatie waar crises en leed onderdeel zijn van de dagelijkse realiteit. Marieke deelt met ons hoe ze in alle situaties verbinding als prioriteit heeft en hoe ze dat combineert met haar vermogen om laserscherp te focussen. Kwaliteiten die ze beide nodig lijkt te hebben om effectief om te kunnen gaan met de vele keuzes waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt. Keuzes die haar en haar collega's vaak het gevoel bezorgen dat ze het nooit helemaal goed doen.  Aandacht hebben voor anderen, voor de realiteit én voor zichzelf, helpt haar. Zo blijft ze gemotiveerd om keer op keer te doen wat nodig is én wat haar blij maakt: een bijdrage leveren én plezier maken met elkaar.

Ik sprak met haar voordat de corona crisis startte, maar de ervaringen die ze deelt zijn tijdloos en misschien juist nú wel toepasselijker dan ooit.