Raziskovanje je pogon razvoja v zdravstvu – dr. Tanja Španić, Evropa Donna Slovenija [SI]

Aug 13, 2020, 09:37 AM

Zahvaljujoč novostim na področju onkološkega zdravljenja beležimo vedno daljše preživetje in boljšo kakovost življenja bolnikov z rakom. V Združenju Evropa Donna Slovenija zato pozdravljajo raziskave in novosti na področju zdravljenja in diagnostike, ki so še zlasti pomembne za ženske z napredovalim rakom dojk, poudarja dr. Tanja Španić, predsednica združenja.

Zahvaljujoč novostim na področju onkološkega zdravljenja beležimo vedno daljše preživetje in boljšo kakovost življenja bolnikov z rakom. V Združenju Evropa Donna Slovenija zato pozdravljajo raziskave in novosti na področju zdravljenja in diagnostike, ki so še zlasti pomembne za ženske z napredovalim rakom dojk, poudarja dr. Tanja Španić, predsednica združenja. 

Brez sodobnih dognanj, diagnostike in terapij si zdravstvene obravnave bolnikov z rakom ni mogoče več predstavljati, saj je raziskovanje pogon vsega razvoja v zdravstvu, poudarja dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija: 

»Verjetno si sodobne medicine ne moremo predstavljati brez raziskav in dodatnih potrditev novih odkritij. To je ključno oziroma je pogon vsega razvoja v zdravstvu. Ne nazadnje se raziskave začenjajo v laboratorijih in preden ugledajo luč sveta, traja kar nekaj let, včasih desetletij in tudi več. Brez tega ni sodobnega niti trenutnega zdravstva, onkologije pa sploh.«

Psevdoznanost, ki sicer ni združljiva z nikakršnimi znanstvenimi dejstvi, vse pogosteje vdira v javni prostor in prevzema vlogo razsodnika o vzrokih in ugotavljanju bolezni, varnih in nevarnih metodah preprečevanja in zdravljenja bolezni in stanj, bolnike pa zavaja in odvrača od z dokazi podprte medicine. 

Družabna omrežja lažnim novicam omogočajo hiter in širok dostop do zainteresiranih javnosti in ljudje soočeni s težkimi diagnozami nemalokrat postanejo njihove žrtve: 

»Na žalost je človek, ko zboli, zelo velika tarča za instant novice, za novice ki niso preverjene, za velike obljube ozdravitve in podobne izjave. Na žalost temu ni tako. Vemo, da sta vsako zdravilo ali metoda preden prideta v prakso večkrat preverjena v dolgih kliničnih študijah, gresta čez odobritvene postopke uradnih agencij in še vedno ljudje takim preverjenim metodam manj zaupajo kot nekim instant kratkim sporočilom na družbenih omrežjih. 

Zato se v Evropi Donni in drugih društvih trudimo, da delimo kredibilne in preverjene informacije, da se predstavniki bolnikov udeležujemo tudi strokovnih predavanj in srečanj. Zelo dobro sodelujemo s strokovnjaki v Sloveniji, da nam pomagajo ta strokovni jezik na nek način prevesti v človeku prijazen in razumljiv jezik, da tudi bolnice in njihovi svojci razumejo, kaj novosti prinašajo.« 

Epidemija novega koronavirusa je vplivala na zdravstveno obravnavo, preventivni programi so začasno zastali, diagnostika in samo onkološko zdravljenje pa sta v Sloveniji potekala nemoteno. Strokovnjaki so v času prvega vala epidemije kljub temu beležili manj napotitev na diagnostiko in pričakujejo več novoodkritih primerov raka v kasnejših stadijih. Razmeram marca razglašene epidemije so se hitro prilagodila združenja bolnikov, tudi Evropa Donna Slovenija, ki s svojimi novim okoliščinam prilagojenimi aktivnostmi nadaljuje: 

»Ta svetovna pandemija je vse postavila pred en velik izziv. Na začetku smo se malo ustavili potem pa kar hitro prilagodili. V Europa Donna skušamo nadaljevati z vsemi programi, kar ni vsak dan lahko. Vzdržujemo tiskane medije in tudi spletne, večino našega psihosocialnega programa, ki je velik del naše podpore bolnicam in svojcem pa selimo na splet v spletne sobe, spletne klepetalnice, kar seveda ni primerno za vse, vendar jih poskusimo spodbuditi, da tisti, ki jim vseeno takšen način srečevanja in podpore ustreza, se tega udeležujejo, ostali pa mogoče po telefonu ali pa ena na ena individualna posvetovanja v živo.»