Cilj je pomagati – Prof. dr. Matija Tomšič

Sep 18, 2020, 09:24 AM

Znanost je umetnost premagovanja novih izzivov in edina, ki nas lahko popelje iz globalne negotovosti, ki je objela leto 2020. Raziskovalci v medicini in farmaciji kljub razmeram nadaljujejo svoja poslanstva, za kar je potrebna vztrajnost, pa tudi veliko osebnih odrekanj. Kaj vedno znova žene znanstvenike v neznano? 
 
"S stališča kliničnega zdravnika je to trenutek, ko za veliko bolnikov ne najdeš dobre rešitve ali pa so bile vse izčrpane. Pogosto te v raziskovanje pripravijo kar bolniki sami. Začne se z brskanjem po člankih, ki bi ti lahko pomagali. To iskanje pa se v ustreznem okolju lahko spremeni v neko bolj sistematično zgodbo, s katero poskušaš rešiti težavo. Na koncu pa je vedno cilj pomagati. Najprej svojim bolnikom, nato še vsem ostalim."
Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., spec. revmatologije, UKC Ljubljana, predsednik strokovne žirije International Medis Awards.
 
Svoje poslanstvo že sedmo zaporedno leto nadaljuje tudi mednarodni natečaj International Medis Awards, kjer se do 28. septembra 2020 zbirajo prijave raziskovalcev iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Je postala vloga predsednika mednarodne strokovne žirije tega mednarodnega natečaja z leti kaj lažja ali je vse bolj zahtevna?
 
»To je še vedno izziv. Že od samega začetka je natečaj zastavljen izjemno transparentno in neodvisno. Po koncu podelitve nagrad imajo tako tudi vsi udeleženci vpogled v točkovanje in obrazložitev vrednotenja svojega prispevka.«
Prof. dr. Matija Tomšič
 
Vsakdo najbolj budno spremlja svoje področje specializacije. Katera so tista prebojna odkritja in tehnologije na področju revmatologije, ki jih najbolj nestrpno pričakujete v praksi?
 
»Revmatologija je imela v zadnjih 15 letih strahovit napredek. Preboj so bila gotovo nova zdravila, pa tudi diagnostični postopki, s katerimi bi lahko hitreje odkrivali bolezni. Raziskave tako iščejo vzroke pa tudi zdravljenja za nekatere trenutno neozdravljive revmatološke bolezni, ki so še vedno kronične.« 
Prof. dr. Matija Tomšič