Razvoj zdravljenja "po meri" ne počiva – dr. Tanja Soklič Košak

Oct 15, 2020, 02:29 PM
Kljub razmeram, ki pronicajo v vse pore naše družbe, pa tudi prav zaradi njih, svetilnik znanosti ne ugaša. Letošnje nagrade International Medis Awards za klinična dognanja zdravnikov in farmacevtov srednje in jugovzhodne Evrope so pred vrati. Lansko leto, ob sočasni 30-letnici delovanja družbe Medis, jih je prejelo pet Slovencev. Ena od lanskoletnih nagrajenk je tudi doktorica Tanja Soklič Košak, specialistka otorinolaringologinja s klinike za ORL UKC Ljubljana.

Kakšno je trenutno stanje Vaših raziskav, jih je v teh pogojih sploh moč izvajati?

Bolniki nas obiskujejo naprej in bolezni ostajajo. Raziskovanje kroničnega vnetja sinusov se torej pri nas nadaljuje. V prvem delu smo opravili analizo najpomembnejših genov, ki se izražajo v trenutku vnetja. Izkazalo se je, da sodelujejo pri kroničnem vnetju brez polipov mnogi geni, za katere prej nismo vedeli. Ob tem ugotavljamo, da glavno vlogo pri vnetju prevzemajo citotoksični T-limfociti, kar je nekaj novega.

Cilj vaših raziskav je personalizirana medicina. Kako bi razložili ta termin?

To je bolniku prilagojeno zdravljenje. Predvsem gre za tiste bolnike, ki z ustaljenim zdravljenjem ne dosežejo dobre kakovosti življenja. Gre za napredek, ki bo pomagal najtežje obolelim.

Tovrstni raziskovalni presežki si gotovo zaslužijo priznanje širše javnosti. Kaj se je za Vas spremenilo od lanskoletne podelitve Medisovih nagrad, kako je bil ta dosežek sprejet med Vašimi kolegi?

Z veliko pohvale, z občudovanjem. Imunologi z univerzitetne klinike Golnik so bili ponosni, kar je prav, saj je dosežek plod našega skupnega dela. Nagrade ti dajo priznanje, da si na pravi poti in veliko motivacijo za naprej. International Medis Awards je tako gotovo spodbuda za celotno raziskovalno skupino pa tudi poziv kolegom, da se še naprej trudijo predstavljati svoje raziskave v priznanih znanstvenih revijah.

Več o delu dr. Tanje Soklič Košak in njenega kolektiva lahko slišite v novi oddaji podkasta International Medis Awards, v katerem s sogovorniki iz sveta medicine in farmacije odštevamo do težko pričakovane podelitve nagrad IMA 2020, ki bo 26. novembra.