Plastik-molekyler skal hjælpe immunforsvaret med at opdage kræft

Season 4, Episode 1,   May 18, 2021, 08:38 AM

Vores immunforsvar er indrettet til at udrydde bakterier, virus og syge celler. Immuncellerne patruljerer hele tiden rundt i kroppen og tjekker cellernes overfladeproteiner for at opdage, om en celle er syg.
Immunforsvaret burde faktisk udrydde kræftceller, som både opfører sig forkert og ødelægger de raske celler.
Men kræftcellerne kan undvige immunforsvaret enten ved, at deres overfladeproteiner ikke afslører, at de er kræftceller, eller ved at overfladeproteinerne hæmmer immunforsvaret.
Derfor arbejder forskerne i dag med at bruge immunterapi til at behandle kræft. Immunterapi handler om at gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller og slå dem ihjel.
Anton Smith er medicinalkemiker og forsker på DTU og i sit sapere aude-forskningsprojekt, skal han forsøge at udvikle en kræftvaccine som gør immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.
Det vil han gøre ved at bruge nogle helt særlige polymerer (meget små plastikmolekyler red.) til at klippe små dics ud af kræftcellers

PODCAST: De specialdesignede molekyler kan klippe skiver af kræftcellers overflade ud, så de kan manipuleres til at blive opdaget af immunforsvaret.