Letní podnikatelský kemp: Radim Pařík - Profesionální vyjednavač

Episode 68,   Mar 14, 2022, 02:30 AM

Všichni začínáme na stejné čáře, a proto se každý musí postarat sám o sebe.

Tuhle oslavu individualismu nesnáším. 

Všechny ty řeči o tom, že všichni máme stejné šance. Nemáme. A nenapraví to ani dnešní pokřivená doba a potřeba namlouvat si, že jsme všichni do jednoho sexy, inteligentní a máme potenciál (nebo snad dokonce nárok) vydělávat stovky tisíc měsíčně. 

Tolik informací na dosah ruky, a přesto zůstáváme až nebesky naivní.

Jsem tlumočník do znakového jazyka. Většinu života se setkávám s neslyšícími lidmi a s důkazem nerovných šancí se potkávám každý den. Třeba jako loni v létě, když jsem byl tlumočit na očkování. 

Přijdeme dovnitř, za stolem sedí lékařka s rouškou přes pusu a naproti ní skupina neslyšících. Seznámím ji se situací a v tom okamžiku se paní doktorka rozhodne vysvětlit nám všem, co se bude dít, tak, že zvýší hlas a začne křičet. Geniální řešení. Myslela si, že když bude řvát přes roušku na neslyšící, tak přeřve jejich hluchotu a oni uslyší. 

Všichni nehrajeme se stejnými kartami. A přesně proto se pokouším přirozenou životní nerovnováhu co nejvíc vyvažovat.

Minulý rok jsem se poprvé podíval na Letní podnikatelský kemp. Jeho zakladatelku Olgu Girstlovou znám už několik let a maximálně ji obdivuju za to, co dokázala. Na kempu jsem potkal mladé lidi z dětských a azylových domů nebo sociálně znevýhodněných rodin a na vlastní oči jsem viděl, že někdy stačí hrozně málo, aby se potenciál lidí proměnil v něco skvělého. Třeba vlastní podnikání.

Díky za pozvání, díky za neskutečný příval inspirace a těším se zase letos v létě.

#ArgumentyNefungují

https://www.fascinating.academy/