Mikroskopiske molekyle-maskiner kan blive fremtidens teknologi

Season 6, Episode 4,   Sep 27, 2022, 04:00 AM

Hæve-sænke-borde, computere og busser. Du omgiver du dig hver dag med massevis af maskiner i alle størrelser.  Men forestil dig en maskine så lille, at du ikke kan se den med det blotte øje: En molekylær maskine.

Den er så lille, at det kan være svært at forstå. Faktisk består den blot af ét enkelt molekyle, der i sig selv fungerer som en lille maskine og bruger brændstof for at bevæge sig - præcis som en bil.

En af dem, der gennem sin forskning bringer fremtidens molekylære maskiner tættere på, er Jan Oskar Jeppesen, som du kan møde i denne Vov at Vide-podcast. Han er professor i kemi på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet, og med sin forskergruppe arbejder han på at knække koden til, hvordan molekylære maskiner fungerer. 

Selvom det måske virker abstrakt, er de molekylære maskiners potentiale enormt. 

De er nemlig så kraftfulde, at man i teorien ville kunne lagre alt den information, verdensbefolkningen i dag gemmer på telefoner, tablets og andre devices, på en masse molekylære maskiner, der tilsammen kun vil veje et halvt gram. 

Lyt med, og bliv klogere på, hvordan molekylære maskiner virker, hvad forskerne håber på, at de i fremtiden kan bruges til – og hvordan forskerne prøver at lave en molekylær maskine, der ikke opfører sig som slatten spaghetti. 
 

Medvirkende: Jan Oskar Jeppesen, professor og forskningsleder, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet  

Produceret af: Peter Ørbæk

Musik: Jais Baggestrøm Koch