Fra ‘fedmeepidemi’ til tyk-aktivisme: Sådan finder kropspositivisme vej til dig

Season 6, Episode 5,   Oct 04, 2022, 04:00 AM

Når du scroller rundt på sociale medier på din telefon, er du måske faldet over opslag, hvor tykke kvinder viser deres kroppe frem. 

Opslag, hvor kvinder deler deres smertefulde erfaringer med at være tyk i det samfund, vi lever i i dag, og på personlig vis fortæller om, hvordan det er at blive set som forkert, mindreværdig – eller endda ulækker – på grund af størrelsen på sin krop.

Men det er ikke kun på Instagram, at kropspositive budskaber om, at vi skal acceptere og omfavne alle kroppe uanset størrelse, fylder meget. For hvad der plejede at være en subkultur på sociale medier har efterhånden spredt sig til mainstream-medier, hvor tyk-aktivistiske budskaber nu finder vej til spalterne. 

Og det ændrer gradvist måden, vi forholder os til tykke mennesker på.

Det er netop udbredelsen af denne kropspositivisme Lene Bull Christiansen, som du kan møde i denne Vov at Vide-podcast, forsker i. 

Hun er lektor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet og i et nyt forskningsprojekt forsøger hun at kortlægge, hvordan det fælles syn på tykke mennesker ændrer sig i Danmark.

Overordnet set har Lene Bull Christiansen fundet ud af, at der er kortere fra Instagrams kropsaktivistiske subkulturer, til hvordan vi opfatter tykke mennesker, end man umiddelbart skulle tro.

Lyt med og find ud af, hvilken grundantagelse, Lene Bull Christiansen på overraskende vis måtte begrave i løbet af forskningsprojektet – og hvilke roller de sociale medier og journalister spiller i at udbrede kropsaktivismens budskaber til os alle sammen.


Medvirkende: Lene Bull Christiansen, lektor, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet  
Produceret af: Peter Ørbæk
Musik: Jais Baggestrøm Koch