Kommende kræftvaccine kan være lavet på sukker

Season 7, Episode 2,   Jan 17, 2023, 05:00 AM

Alle vores celler er dekoreret med et lag af sukker og fedt. Men på kræftceller sidder der nogle specielle sukkerstoffer - og dem vil professor Mads Hartvig Clausen og hans kolleger på DTU gerne vil lære immunforsvaret at kunne genkende.

Hvis det lykkes, vil de nemlig kunne lave en vaccine, der gør immunforsvaret i stand til at opspore og bekæmpe kræft.  

Hvordan en sådan sukker-vaccine fungerer, kan du blive klogere på i denne podcast. 

Her tager Mads Hartvig Clausen os blandt andet med helt ned på nano-niveau og fortæller om bittesmå kunstigt fremstillede molekyler, der svømmer rundt i blodet og rekrutterer T-celler (immunforsvarets ‘soldater’). 

Indtil videre er det lykkedes Mads Hartvig Clausen og hans kolleger at vise, at vaccinen stimulerer nogle særlige immunceller, INKT-cellerne, som skal ‘rekruttere’ T-cellerne, så immunforsvaret kan få bugt med kræftcellerne. 

Der kan dog snildt gå op mod ti år, før forskerne kan stå med en godkendt vaccine i hånden, forklarer klinisk professor på Københavns Universitet, Inge Marie Svane, som du også kan møde i podcasten. 

Lyt med og blive klogere på, hvordan sukker kan forsøde vores tilværelse, måske også i form af en bedre kræftbehandling. 

Medvirkende:
Mads Hartvig Clausen, professor på Danmarks Tekniske Universitet
Inge Marie Svane, klinisk professor på Københavns Universitet og leder af forskningsenheden Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital

Vært, tilrettelæggelse og research: Nana Elving Hansen

Teknik: Kristian Højgaard

Musik: Jais Baggestrøm Koch