Zebrafisk kan hjælpe med at lappe ødelagte menneskehjerter

Season 7, Episode 4,   Jan 31, 2023, 05:00 AM

Når vi skærer os i fingeren eller skraber huden af knæet, så reparerer det sig selv. Men sådan er det ikke med hjertet. Får du en blodprop i hjertet, går dele af dit hjerte i stykker og kommer sig aldrig igen.

Altså: Medmindre du er en zebrafisk.

Hvis en zebrafisk mister en god bid af hjertet, eller en finne for den sags skyld, så kan den nemlig reparere sig selv eller gro en ny finne. Det er den helt særlige evne, som Ditte Caroline Andersen håber på at kunne efterligne i en ny form for genterapi.
Hun er professor på Klinisk Institut på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital og i denne podcast fortæller hun om, hvordan hun og hendes kolleger arbejder på at efterligne zebrafisken evner i vores egne gener.
»Kan vi bare øge hjertets pumpefunktion med 10 procent vil det gøre en kæmpe forskel for hjertepatienter,« siger hun i podcasten.   

I samme ombæring kan du blive klogere på, hvad genterapi egentlig er, hvordan det går med at transplantere grisehjerter over i mennesker, og hvor langt vi egentlig er fra, at vores hjerter potentielt kan begynde at helbrede sig selv.


Medvirkende: 
  • Ditte Caroline Andersen, professor på Klinisk Institut på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital
  • Thomas Vorup-Jensen, professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet
Vært, tilrettelæggelse og research: Nana Elving Hansen

Teknik:
Kristian Højgaard

Musik: Jais Baggestrøm Koch