Derfor kan vi ikke ’bare lige’ stoppe klimaforandringerne med et kunstigt vulkanudbrud

Season 7, Episode 5,   Feb 07, 2023, 05:00 AM

Et kæmpe spejl, der kan afvise nogle af solens mange stråler - eller hvad med en kunstig vulkan, der kan skygge for solen og køle jorden lidt ned?

Begge er forslag til teknologiske indgreb, der potentielt kan fungere som en klima-håndbremse.

Problemet er bare, at det er noget nær umuligt i praksis: Der er nemlig ingen hånd til at hive i bremsen, fortæller lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Olaf Corry, her i podcasten.

For international politik består af et utal af forskellige aktører med forskellige interesser, og de kan sjældent, hvis nogensinde, blive enige om, at handle som én samlet aktør.

Det er altså ikke nok at tale om teknologien bag fremtidens klimaløsninger. Vi er også nødt til at se på det politiske klima, hvis vi vil redde kloden. Derfor forsøger Olaf Corry med sin forskning at putte international politik og sikkerhed »tilbage i gryden« med klimaforskning.

Det fortæller han om her i podcasten, hvor du bl.a. kan blive klogere på, hvad der egentlig bekymrer det sikkerhedspolitiske folk – og hvorfor det egentlig er så svært for politikerne at blive enige om, hvad vi skal gøre ved klimaforandringerne.

Hør også klimaforsker på SDU og en af hovedforfatterne bag FN’s klimapanels seneste rapport, Sebastian Mernild fortælle, hvorfor han også har sine forbehold, hvad angår ‘geo-engineering’.

Medvirkende: 
  • Olaf Corry, lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
  • Sebastian Mernild, professor og centerleder ved SDU Climate Cluster på Syddansk Universitet. 
Vært, tilrettelæggelse og research: Nana Elving Hansen

Teknik: Kristian Højgaard

Musik: Jais Baggestrøm Koch