Citronáda | Buzzwordy nebo téma dneška: WORKoholismus a WORK life-balance | 4. díl

Episode 4,   Jun 15, 2023, 11:29 AM

Je ráno 8 hodin. Pozoruje blikající kurzor na monitoru. Usilovně přemýšlí. Ani ne tak nad tím, co napsat. Vlastně spíš nad tím, jak namáhavé je položit ruce na klávesnici a vůbec začít. Je unavená. A vlastně ji unavuje vlastní existence. Po tváři ji teče slza. Ví, že musí. Musí to odevzdat. Nejde to. Dál pozoruje blikající kurzor na monitoru. Absolutně netuší, kam se poděl všechen ten čas. Protože je skoro 16 hodin. A ona pozoruje blikající kurzor na monitoru. Jako by ji mozek přepnul do komatu a ona nebyla přítomná.

I tak se dá popsat stav totálního vyčerpání a přepracovanosti. A to je téma našeho 4. dílu. WORK-life balance se stal zaklínadlem bílých límečků a kovaných korporátníků. Nosíme si práci domů. Nosíme si ji na pivo, do postele, do sprchy. Všude.

A tak opravdu balancujeme. Co je ještě „zdravé pracovní nasazení“ a co už je WORKoholismus? A není honba za worklife balancem jenom nějaká výmluva pro lenochy? Jak si zachovat duševní zdraví a nezbláznit se z toho?

O tom jsme si povídali se skvělými hosty.

Václav Strnadel
Vašek se celý svůj život profesně věnuje vzdělávání dospělých. Začínal jako lektor angličtiny. Vypracoval se, založil firmu a dnes se věnuje osobnímu rozvoji v oblasti tvrdých i měkkých dovedností. Rozhodně patří mezi lektorskou špičku u nás. Dnes si ho najímají vrcholoví manažeři v největších firmách u nás. Vašek je rozhodně člověkem, kterého chcete poznat a poslouchat.
https://www.azteka.cz/cs/

Šimon Steffal
Šimon začínal podobně jako Vašek: jako lektor angličtiny a později se stal supervizorem seniorních lektorů. Od roku 2018 se věnuje mentoringu v oblasti komunikace, vystudoval psychologii a založil Mindset Mentors, kde i on vzdělává dospělé v oblasti komunikace a soft skills. Jeho vášní i oborem je budování tzv. tyrkysových firem. Šimon beze sporu patří k TOP osobnostem na poli vzdělání dospělých u nás.
https://www.mindsetmentors.eu/