Citronáda | Od textu ke knize a na pulty knihkupectví | 7. díl

Episode 7,   Sep 29, 2023, 06:31 PM

Koho z nás to nenapadlo alespoň jedinkrát v životě: chci se stát spisovatelem. V naší textařské praxi asi bude jen velmi málo lidí, kteří by netoužili napsat knihu. Patřím mezi ně. A skutečně mám i rozepsáno.

Proto velmi dobře vím, že napsat knihu nebo odbornou publikaci není jen tak. Laik si možná představuje romantiku, kterak sedíte někde na venkově nebo obrážíte kavárny a psaní vám jde vyloženě samo.

Ta iluze se roztříští nejpozději při snaze napsat první větu.

Jak vlastně začít? O čem to bude? A bude to někdo číst? A i když překonáte všechny tyto těžkosti, zbude otázka poslední: a jak to své dílo dostanu ze šuplíku ke čtenářům?

Pozvala jsem si na natáčení tři hosty. Mají hodně společného, ačkoliv jsou na své cestě každý trochu jinde.

📖 Adam Pýcha | Knihy Dobrovský
Adam je manažer a marketér, který o sobě tvrdí, že je primárně ukecaným kreativcem. Je kreativcem, který často uteče k číslům a tabulkám. Je na čísla, ale nejraději tráví čas uprostřed živé diskuze s kolegy. Od roku 2017 neustále hledá své zapomenuté hrnečky kávy na chodbách společnosti KNIHY DOBROVSKÝ a má to štěstí, že může vést desítky jedinečných lidí, kteří milují knihy, stejně jako on. Což jen podtrhuje fakt, že sám publikuje beletrii i poezii.

V roce 2019 založil komunitu #knižnízávisláci, která se stala (nejen) internetovým fenoménem sdružujícím nadšené čtenáře a čtenářky. V současnosti čítá více než 70 000 členů a byla oceněna Českou cenou za PR a řadou dalších oborových ocenění. Za dobu Adamova působení KNIHY DOBROVSKÝ obdrželi třikrát titul Obchodník roku s knihami, několik ShopůRoku a pravidelně se umisťují i v dalších anketách nejvlivnějších hráčů na poli tuzemského e-commerce a kamenného retailu.

📙 Vojtěch Untermüller | Copywriter a autor publikace Manuál copywritingu
Prvních 10 let v oboru strávil v předních pražských reklamkách (a barech). Kromě nezbytné dávky talentu měl i štěstí na lidi a příležitosti, takže se mohl učit od těch nejlepších.

Má za sebou zkušenosti s prací i pro extrémně náročné klienty, posbíral řadu cen z prestižních světových reklamních festivalů (v Čechách jej mj. zvolili i copywriterem roku) a na vlastní kůži dvakrát zažil, jak chutná syndrom vyhoření (hořce).

Dnes pronajímá svůj mozek pestrému mixu spokojených klientů, pro které píše, vymýšlí komunikační koncepty, navrhuje kampaně, konzultuje.

📚 Vojtěch Drašnar | copywriter a autor již tří knih
Vojta je věkem z hostů sice nejmladší, přesto se nemá rozhodně za co stydět. Za svou krátkou kariéru toho stihnul opravdu hodně. Vystudoval dvě vysoké školy (psychologie a komunikace).

Během svého pobytu v USA zvládl napsat svou prvotinu Oktáva Bé a to za necelé 2 měsíce. Vojta nechce být „jen“ autorem, ale i poslem hlubší myšlenky. Chce nad rámec své knihy otevírat složitá společenská témata jako je šikana, dopad rozvodů rodičů na mladé lidi a mnoho dalšího. Jak sám říká, kniha má člověku hlavně pomoci. A on má na kontě již tři kousky.

Když píše knihu, odcestuje ze své mysli do mysli hrdiny a proto jsou jeho knihy tolik upřímné, niterní až syrové. Vojtovi prostě záleží na tom, aby si čtenář příběh jeho hrdinů prožil a užil.

A toho mohu potvrdit. Vojtovi knihy jsem četla navíc s ním pracuji a vím, že má dvě vlastnosti, díky kterým je už dnes tak skvělým copywriterem i autorem: Odvahu a vytrvalost. K tomu je navíc chytrej jak opice a má talent od pána boha.

Pusťte si sedmý díl naší talkshow a napište nám do komentářů:
Sníte o vlastní knize nebo byste radši byli předlohou pro románového hrdinu a to ztvárnění necháte na jiných?