Tomáš Pánek: Dotace na elektromobily mohly být nastaveny lépe. Před pořízením auta řešte dobíjení

Episode 57,   Mar 10, 11:49 AM

Zákazníci při přechodu na elektromobilitu často řeší jako první pořízení auta a až pak jeho dobíjet. "Až pak zjistí, že nemají dobíjecí čip nebo jim v garáži chybí zásuvka," říká Tomáš Pánek, jehož společnost IONT tech v Česku vyrábí dobíjecí stanice pro elektromobily a kola.

Zájem o elektromobily v Česku roste, jejich tržní podíl je ale stále malý a za zbytkem Evropy v rozvoji elektromobility pokulháváme. To chce stát změnit dotacemi pro firmy na pořízení elektromobilů a dobíjecích stanic. Pro běžné občany je nechystá.

Podle Pánka mohly být dotace nastaveny lépe. Problém vidí třeba v tom, že prostřednictvím dotace nejde pořídit dobíjecí stanice samostatně, ale jen s elektromobilem, což nepomáhá tomu, aby se firmy mohly na elektromobilitu dobře připravit.

Více si poslechtněte v podcastu, ve kterém se dozvíte rady, jak by firmy měly postupovat v případě, že o dotaci uvažují, proč je dobré dopředu přemýšlet o tom, jaké auto si zvolí nebo jaká je dnes nabídka elektromobilů.

Další p

Zákazníci při přechodu na elektromobilitu často řeší jako první pořízení auta a až pak jeho dobíjení. "Až následně zjišťují, že nemají dobíjecí čip nebo jim v garáži chybí zásuvka," říká Tomáš Pánek, jehož společnost IONT tech v Česku vyrábí dobíjecí stanice pro elektromobily a kola.

Zájem o elektromobily v Česku roste, jejich tržní podíl je ale stále malý a za zbytkem Evropy v rozvoji elektromobility pokulháváme. To chce stát změnit dotacemi pro firmy, pro běžné občany je nechystá. 

Podle Pánka mohly být dotace nastaveny lépe. Problém vidí třeba v tom, že prostřednictvím podpory nejde pořídit samostatně dobíjecí stanice, na které se podpora také vztahuje. 

Více si poslechtněte v podcastu, ve kterém se dozvíte rady, jak by firmy měly postupovat, pokud o dotaci uvažují, proč je dobré dopředu přemýšlet o tom, jaký model vybrat nebo jaká je dnes nabídka elektromobilů. 

Další podcasty na téma udržitelnosti si můžete poslechnout zde, články věnující se tématům udržitelnosti najdete na našem webu www.ekonews.cz