Stress #2: Derfor bliver vi stressede i det moderne samfund

Season 1, Episode 29,  Sep 02, 2019, 01:15 PM

I anden episode i Brainstorm's miniserie om stress kan du blandt andet høre, hvordan kroppen og hjernen gennemgår en slags 'burn out', når den udsættes for langvarig stress

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden*
 
Stress, Stress, Stress. Det lille ord på seks bogstaver er allestedsnærværende: det bliver brugt på arbejdspladser, når nyheden om endnu en kollega, der er ‘gået ned med stress’, skal meldes ud. Det optræder på Christiansborg, når politikere nedsætter et panel, der skal løse tidens store samfundsproblem: stress. Og ordet dukker op på uddannelser, når studerende bliver sygemeldt fra studiet på grund af stress.

Men hvorfor kan arbejdet, studiet eller privatlivet udløse stress? Hvordan kan stress føre til depression og angst? Og er der strukturer i samfundet, som gør folk stressede?

Det og meget andet får du svar på i denne episode af Brainstorm, hvor du møder Mathilde Elisa Vendelholt, der har været sygemeldt fra sit studie på grund af stress og stressrelateret angst, og du møder professor Bobby Zachariae, der er én af dansk stressforsknings ‘grand old men’.

Medvirkende:
  • Bobby Zachariae, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og på Aarhus Universitetshospital
  • Mathilde Elisa Vendelholt, studerende på Roskilde Universitet
  • Rikke Simone Jørgensen, journalist på Videnskab.dk

Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk

Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her. 

Vært:
  • Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk  

Produktion: Jais Baggestrøm Koch og Rikke Simone Jørgensen

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch

*Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.