Historien om Heidi, og hvad der sker i hjernen, når man hører stemmer

Season 1, Episode 39,   Nov 18, 2019, 03:01 PM

‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden*

Heidi hørte stemmer i sit hoved, fra hun var syv år gammel. Hun talte med dem, når hun var alene, og stemmerne gav hende gode råd til, hvad hun kunne tale om, når Heidi var sammen med sine skolekammerater. Stemmerne fortalte hende, at hun var sød, og når hun prøvede tøj, roste de hendes udseende.

Men da Heidi var midt i 20’erne, skiftede stemmerne karakter, og i stedet for at tale til hende, begyndte de at tale om hende. Stemmerne kritiserede Heidi, og de opfordrede hende til at begå selvmord. 

Heidi modtog senere medicin, der fjernede stemmerne, men efter noget tid savnede hun dem så meget, at Heidi droppede medicinen, så hun fik stemmerne tilbage i sit liv. 

Men hvad ved forskningen om stemmehøring? Er det kun skizofrene, der hører stemmer? Hvad er forskellen på at have en sang på hjernen og på at høre stemmer? Og kan forskere måle skizofrenes stemmer i en hjernescanner?

Skizofreni-forsker Bjørn Ebdrup leverer svarene i denne udgave af Brainstorm, hvor du hører hele Heidis historie.

Medvirkende: 
  • Bjørn Ebdrup - forsker i skizofreni, overlæge på Psykiatrisk Center Glostrup og klinisk lektor ved Københavns Universitet
  • Heidi Wulf - hørte stemmer i over 20 år

Brainstorm er på Instagram! Find profilen her

Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk

Værter:
  • Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk  
  • Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk

Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch

*Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.