Gråd, latter og nostalgi: Hvorfor aktiverer musik vores følelser?

Season 1, Episode 42,   Dec 09, 2019, 12:54 PM

’Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden*

I denne episode tager Brainstorm en jamsession med de små grå, og dykker ned vi hvad der sker i hjernen, når vi lytter på musik. 

Asbjørn og Jais besøger musiker og hjerneforsker Peter Vuust på Aarhus Universitet, hvor de taler om Peters forskning, der har kigget på, om hjernen behandler sprog og musik på samme måde. Hvorfor hjernen prøver at forudse, hvad der sker i musikken. Og hvordan musik kan udløse stærke følelser som nostalgi. 

En podcast, der handler om musik, er selvfølgelig spækket med musikalske indslag: Jais bryder ud i sang, Peter Vuust spiller på sit ‘kontor-klaver’, og du hører hvordan, det lyder, når man spiller jazz inde i en stor hjernescanner.

Medvirkende: 
  • Peter Vuust, professor og leder af Center for Music in the Brain ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og professor på Det Jyske Musikkonservatorium

Vil du læse mere om musik og hjernen? Find Peter Vuusts bog 'Musik på hjernen' her.

Og Brainstorm er på Instagram! Find profilen her

Har du et hjerne-spørgsmål? Send dem til jbk@videnskab.dk

Værter:
  • Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk  
  • Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist på Videnskab.dk

Produktion: Jais Baggestrøm Koch, Rikke Simone Jørgensen

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Redaktion: Rikke Simone Jørgensen, Anette Lilleøre, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch

*Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.