Din hjerne lærer bedst, hvis du får pauser og ros

Feb 04, 04:28 PM
For de fleste børn og unge foregår undervisningen i øjeblikket digitalt, og mange peger på, at corona-nedlukningen forringer de studerendes læring. 

Men hvad viser forskningen, om hvordan hjernen lærer bedst?

Det undersøger Brainstorm i denne episode, hvor du blandt møder Jesper Lundbye-Jensen, der er aktuel med et nyt studie om netop indlæring.

Han fortæller, at det er vigtigt, at vi bliver udfordret, når vi skal lære noget nyt, og Jesper Lundbye-Jensens nye studie peger også på, at vi lærer mere effektivt, når sværhedsgraden indstilles til vores personlige niveau.

Derudover fortæller han, at hjernens struktur ændrer sig, når vi lærer noget nyt. 

Lisser Rye-Ejersbo, der forsker i undervisning, fortæller også i episoden, at der er forskellige typer hukommelse, som er relevant for forskellige typer læring, og så kommer hun med et godt tip til, hvordan læreren kan sørge for at få alle sine studerende til at følge med.

Derudover giver Jesper Lundbye-Jensen et par gode råd til, hvordan du selv kan sørge for, at dit pensum sidder bedre fast i hukommelsen, og til aller sidst i episoden fortæller husforsker Albert Gjedde om et studie, der handler om narcissistiske øjenbryn.

Brainstorm er Videnskab.dk's ugentlige podcast om hjernen - støttet af Lundbeckfonden

Medvirkende:
  • Jesper Lundbye-Jensen, lektor ved afdelingen for Integrativ Fysiologi på Københavns Universitet og forskningsleder for forskergruppen ‘Motor Performance and Health’
  • Lisser Rye Ejersbo, lektor emerita i neuromatematik ved DPU på Aarhus Universitet

Links:

Redaktion: Jais Baggestrøm Koch, Asbjørn Mølgaard Sørensen, Jeppe Øvig, Anette Lilleøre og Mathilde Valsgaard Hansen