Over 9.000 hjerner skannet: Mænd og kvinder er nærmest ens - og det er måske sundt

Feb 11, 03:46 PM
Det er en evigt tilbagevendende snak; kvinder er fra Venus, og mænd er fra Mars. Hjerneforskningen plejer dog bare at pege på, at begge kommer fra planeten Jorden, og at der faktisk ikke er de store forskelle mellem de to køns hjerner.

Et nyt studie har dog alligevel kigget på hjernescanninger fra 9.620 personer og fået en algoritme til at kortlægge de kønslige forskelle i et såkaldt køns-kontinuum.

I denne episode af Brainstorm kan du høre, om det nye studie rokker ved de forestillinger, vi har om kønnenes hjerner, og du kan høre, hvilken indflydelse det kan have på mental sundhed at have en meget maskulin eller en meget feminin hjerne.

For at hjælpe med at holde tungen lige i munden, introducerer værterne en smiley-skala, der bevæger sig fra glad smiley til ‘exploding head’-smiley. Det er nemlig lidt indviklet, når det handler om køn, algoritmer og hjerneskanninger. 

Heldigvis har vi ringet til Mikkel Wallentin, der er professor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet, og han hjælper Jais og Asbjørn med at forstå det nye studie, og han sætter studiets resultater i kontekst med den øvrige forskning på området.

Til sidst i episoden fortæller Albert Gjedde om Ig Nobel-forskning, der har undersøgt, hvad der sker i hjernen på mennesker, der ser et billede af Jesus i et stykke ristet brød.

Medvirkende:
  • Mikkel Wallentin, professor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet
Links:
  • Du kan finde studiet, der handler om køns-kontinuumet og mental sundhed, her 
  • Og du finder linket til studiet fra 2015, der har set på forskellene i de to køns neurale netværk, her 

Brainstorm er Videnskab.dk's ugentlige podcast om hjernen - støttet af Lundbeckfonden

Redaktion: Jais Baggestrøm Koch, Asbjørn Mølgaard Sørensen, Jeppe Øvig, Anette Lilleøre og Mathilde Valsgaard Hansen