U Can’t Touch This: Zebrafisk hører MC Hammer

Season 2, Episode 35,   Mar 25, 2021, 03:00 PM

Det er ikke mange uger siden, Brainstorm kiggede ind i dyrehjernernes fascinerende univers. Og siden da er det væltet ind med det ene studie efter det andet om vores små venner.

Især ét fangede Jais og Asbjørns opmærksomhed: en forsker har spillet MC Hammer for en zebrafisk for at se, hvad der sker inde i dens hjerne!

I anledning af det nye studie kigger Brainstorm nærmere på, hvorfor man overhovedet laver den slags forsøg og vi spørger, hvad vi kan lære om os selv ved at kigge ind i dyrenes hjerner.

For selvom vi ser forskellige ud og kan forskellige ting, så er der mange ligheder i vores hjerner.

I selskab med David Woldbye, der i sin forskning laver dyreforsøg, kigger vi nærmere på både zebrafisken og musen, der er to af verdens mest brugte forsøgsdyr. Han er især begejstret for musen, der kan føle komplekse følelser som angst og depression.

Sidst men ikke mindst, spørger vi, om det ikke er svært at lave dyreforsøg på en etisk forsvarlig måde, når nu mennesker og dyr faktisk minder ret meget om hinanden.

Sidst i podcasten fortæller Albert Gjedde om et studie, der viser, at tvillinger har svært ved at se forskel på hinanden. 

Medvirkende:
  • David Woldbye, lektor på Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet
Links:

Brainstorm er Videnskab.dk's ugentlige podcast om hjernen - støttet af Lundbeckfonden
 
 
Redaktion: Jais Baggestrøm Koch, Asbjørn Mølgaard Sørensen, Jeppe Øvig, Anette Lilleøre og Mathilde Valsgaard Hansen.