PTSD: Krigens rædsler lever videre i hukommelsen - sådan bryder psykologerne den onde spiral

Season 3, Episode 26,   Mar 03, 2022, 02:23 PM

Den russiske invasion fortsætter i Ukraine, og de første flygtninge er kommet til Danmark. Ifølge de ukrainske myndigheder har krigen kostet 2.000 civile liv i skrivende stund.

De forfærdelige begivenheder har i denne uge fået Brainstorm til at rydde fladen og lave en sær-episode, der handler om, hvordan vi bedst muligt tager os af de potentielt traumatiserede flygtninge.

I en farlig krisesituation vil kroppen og hjernen gå i akut alarmberedskab. Men fortsætter alarmberedskabet, længe efter personen er kommet i sikkerhed, er der fare for, at det kan udvikle sig til PTSD,  fortæller Karen-Inge Karstoft, der forsker i PTSD - Posttraumatisk stressforstyrrelse.

I ugens episode prøver Jais og Asbjørn at sætte sig ind i, hvad det vil sige at lide af PTSD, hvorfor nogle rammes, mens andre går fri, og hvordan man behandler tilstanden.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden. 

Medvirkende:
  • Karen-Inge Karstoft, lektor på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.
  • Jessica Carlsson Lohmann, Klinisk forskningslektor på Københavns Universitet og Leder af Kompetencecenter for transkulturel psykiatri i Region Hovedstadens Psykiatri.

Links til Brainstorm-artikler: