Kolik stojí povodně a kolik sucho? Klima a extrémy počasí očima pojišťoven

Episode 29,   Jul 20, 2022, 06:00 AM

Podle Jana Matouška, ředitele České asociace pojišťoven, je změna klimatu jedním ze dvou hlavních témat, která pojišťovny v současnosti řeší. S rostoucí průměrnou roční teplotou totiž přibývá i extrémních projevů počasí, jako jsou vlny veder, sucho, intenzivní srážky apod., a škody, které tyto extrémy způsobí, pak do velké míry hradí právě pojišťovny. Je pro ně tedy velice důležité se na častější výskyt těchto jevů a jejich větší intenzitu dobře připravit.

S ohledem na své závazky  kompenzovat vzniklé škody budou pojišťovny v budoucnosti klást důraz zejména na prevenci a pomáhat svým klientům zavádět taková opatření, která dopady extrémů počasí co nejvíce sníží. V rozhovoru se dozvíte, jak pojišťovny k rizikům způsobeným změnami klimatu přistupují, jaké mají plány do budoucna a zazní také několik konkrétních příkladů extrémních událostí a kolik nás tyto škody stály.

Extrémům počasí se ve Faktech o klimatu věnujeme do hloubky. Přečtěte si náš explainer Jak souvisí extrémní počasí v Česku s klimatickou změnou? nebo si prohlédněte infografiku Jaký vliv má klimatická změna na extrémy počasí.