Martin Rašek: Když si s lidmi v týmu dobře rozumíme, jde všechno líp. I na dálku

Episode 56,   Jul 26, 2023, 08:00 AM

Tentokrát jsme si povídali s Martinem Raškem, ředitelem firmy First Line Software. Martinův pracovní život se točí okolo budování a řízení IT týmů v mezinárodních i českých firmách. IT vystudoval a dodnes ho baví, i když sám říká, že programováním by strávit celý život nechtěl. V IT světě má za roky, které tam strávil, obrovský přehled, a přiblíží nám jeho fungování, ať už co se týče věkové skladby lidí, kteří se tam pohybují, nebo třeba rozdílů mezi Českem a zahraničím. 


Bavili jsme se společně taky o tom, jak se mu vede mezinárodní tým, ve kterém téměř všichni pracují na dálku. Martin nás provede specifiky, se kterými je třeba počítat, když svoje kolegy téměř nikdy nevidíte pohromadě.  Dá se vůbec na dálku vybrat do týmu kvalitní člověk? A jak vhodné lidi vlastně zaujmout, zvlášť v oboru jako je IT? Co je důležité v manažerské roli, když šéfujete Čechům, Polákům, Nigerijcům i Íráňanům dohromady? Osvědčil se Martinovi direktivní způsob vedení nebo empatičtější přístup? A jak se vlastně naladit s týmem, se kterým se nevídáte, na stejnou notu?

Nakonec jsme taky rozebrali téma generací Y a Z a toho, jak si v práci (ne)rozumíme. A dostali jsme se i k rodině a Martinově zálibě v chovu papoušků. Řekli byste to do něj?